Защо и с какво право вицепремиерът Зинаида Златанова е застанала срещу решение на 151 народни представители много преди по съответния казус да бъде сезиран Конституционният съд, попита лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Въпросът бе свързан с приетото решение да се възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за удължаване на мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци.

По време на парламентарния контрол Сидеров поиска да разбере дали изказванията на Златанова пред медиите ден след решението на парламента са били лично нейно мнение или някой я упълномощил да изрази подобна позиция.

За изпълнението на това решение Златанова е възложила на експертите към Министерство на правосъдието да извършат анализ, като отговорът е бил, че подобно решение може да се уреди само със законов акт на Народното събрание, отговори тя.
Министерски съвет няма правен инструментариум да изпълни това решение, а в случай, че се възползва от правото си на законодателна инициатива, отново според експертите това е щяло да бъде закон, който противоречи на Конституцията и предприсъединителите ни договори с Европейския съюз.

"Това е измъкване", контрира Сидеров и заяви, че юристите на Златанова или са я подлъгали, или не са прочели добре решението. В него се посочва, че "правителството трябва да вземе всички мерки...", което означава да започне преговори с ЕС, някаква форма на дипломация или законови мерки за ограничаване продажбата на земя.

Според лидера на "Атака" с изявлението си пред медиите Златанова се е издала, че предварително е била решила това решение да не се изпълнява, а също и че няма как да смята, че нейните юристи стоят над 151 народни представители.

В течение на своето изказване Волен Сидеров си спомни, че Зинаида Златанова е работила като асистент на тогавашния преговарящ Меглена Кунева, а днес явно продължава да работи за нея.
"Убеждавате ме за пореден път, че изборът ви за министър на този пост е грешка", завърши Сидеров.