Няма да се посвенят да ме убият. Това е казвал Андрей Луканов на съпругата си Лилия Герасимова. Спомените си тя разказа пред БиТиВи.

Според нея той е знаел, че може да бъде убит, но не е споделял пред семейството си, за да не ги притеснява. Убийството става на рождения ден на Лилия.

Телефонът непрекъснато звънеше, спомня си тя. Сутринта започва обичайно за семейството. Андрей Луканов е приготвил омлет за закуска. Днес не зная дали ще успея да ти купя цвета, казал на излизане той на съпругата си.

Имам чувството, че той е до нас, разказва още Лилия Герасимова. Делото за убийството на съпруга й остава с много въпросителни, по мнението й.

Той имаше еднакви врагове в СДС и Позитано и те си подадоха ръце, смята Герасимова. По думите й Луканов е предупреждавал за зърнената криза по времето на Жан Виденов, предупреждавал е и за банковата криза.

Трябва да се намери един смел човек, да се порови в нещата и истината ще излезе наяве, убедена е тя.

Лилия Герасимова смята, че Николай Добрев е знаел повече за убиеца на Луканов. Два дни преди атентата съпругът й е бил при Добрев и са разговаряли, затова и тя смята, че пред него Луканов е споделил повече за враговете си.

Никой от Позитано за тези години след убийството му не е търсил Лилия Герасимова, не я питал как е и как живее.

Обещанието, което той й е дал, но не е спазил, е да не се занимава с политика. Плати с живота си, констатира Лилия Герасимова.