Майките, които са вземали неправомерно майчински, а в същото време са пращали децата си на детска градина, ще връщат парите без лихва. Това съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Той информира, че с вицепремиера Дянков обсъждат всички възможности за повишаване на доходите. До тази вечер финансовият министър трябва да приготви предложение за освобождаване от лихви върху обезщетенията за отглеждане на малко дете, които майките трябва да връщат на държавата, защото са дали децата си в детски ясли, а не са прекъснали отпуска си по майчинство.

Три закона трябва да променим, но ако трябва ще ги променим и тях. Тези майки, които бяха взели неправомерно пари, сега, когато ги връщат, ги връщат с лихви. И затова съм му възложил какво да променим за да си върнат само неправомерно взетите пари, а да не плащат лихви. Все едно сме ги дотирали за тези години, сме им ги дали безлихвен заем, обясни Борисов.

Той присъства на откриването на реновираната база „Спортпалас" край Варна. Парите за нейната реконструкция са от държавния бюджет, обяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че от 1 август има заявки за подготовка на чуждестранни спортисти, което ще осигури финансиране за българския спорт.

Бойко Борисов коментира, че 22 години перлата „Спортпалас", в която са се подготвяли шампиони от целия бивш социалистически лагер, е била в разруха. Той допълни, че огромните строежи в свлачищната зона под базата са били градени неправомерно по време на предишното правителство.

„Виждате разликата - това, което е правил Станишев отдолу с огромните мастодонти без разрешителни, защото няма кой да ме убеди, че някой може да пуснеш хотел с хиляда места без канализация и в най-голямото свлачище и виждате, какво правим ние", посочи той.

Премиерът каза, че правителството изразходва всеки лев и евро разумно и заради това въпреки кризата всеки ден се откриват нови спортни, културни и инфраструктурни обекти.