Депутатите приеха проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на ПП "ВЕЛИЧИЕ" и изграденият в с. Неофит Рилски, общ. Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк". Вносители на предложението са депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" - Искра Михайлова и Станислав Балабанов.

Народните представители гласуваха с 136 гласа "за", 17 гласа "против" и 9 гласа "въздържали се". Временната комисия мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Възраждане, ИТН, БСП. Против гласуваха от ДПС.

Временната комисия се състои от 18 народни представители и ще работи за срок от 1 месец.

По време на дебатите бившият депутат от ПП "Величие", а сега независим народен представител Виктория Василева заяви, че никой не воюва с "Исторически парк", а с измамите, които стоят зад историческия парк. Ако има нарушение, нека се вземат мерки по силата на закона, но ако няма, нека веднъж се изчисти името на Ивелин Михайлов, призова Василева.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов пък настоя, ако има разследване на "Исторически парк, то да се направи от друга институция, а не от Народното събрание. Има кой да направи разследванията, посочи Гуцанов. Той не счита, че е редно парламентът да се превръща в разследващ орган.

От ПП-ДБ пък декларираха, че ще подкрепят създаването на временната парламентарна комисия.

Председателят на временната комисия ще бъде определен със заповед от председателя на Народното събрание. Членовете на комисията са както следва по парламентарни групи:

ГЕРБ-СДС - Красен Кралев, Бранимир Балачев, Георги Георгиев

ПП-ДБ - Вяра Тодева, Ивайло Митковски и Любен Иванов

Възраждане - Цвета Рангелова, Петър Петров

ДПС - Байрам Барайм, Надя Петрова, Шендоан Халит

БСП - Петя Цанкова, Деян Дечев, Красимир Иванов

ИТН - Иван Кючуков, Ивайло Костадинов, Христинка Иванова

Групата на „Величие“ се разпадна

Групата на „Величие“ се разпадна

Шестима депутати напуснаха парламентарната група