От март до април делът на твърдо решилите да гласуват спада от 31.8 процента на 27.2 процента. Освен традиционните негласуващи, демотивацията засяга най-силно симпатизантите на БСП.

Това сочи изследване на "Алфа рисърч".

От 20 на 17 на сто спада подкрепата за социалистическата партия. В резултат на тази тенденция, макар и слабият ръст на ГЕРБ от 1 на сто, води до все по-голямо сближаване в позициите на двете партии. За БСП възнамеряват да гласуват 17 процента от всички избиратели, което й дава шанс за шест мандата.

За ГЕРБ - 13.9 процента, което му отрежда второто място с 5 мандата.

Партията на столичния кмет се очертава обаче като формацията с най-голяма възможна амплитуда в изборния резултат. Слабата мотивираност на нейните симпатизанти за участие в изборите е рисковият фактор пред нея, а силното им влияние от конкретните личности и лидера - благоприятният шанс за подкрепа в последните дни от кампанията.

ДПС запазва високата си мобилизация и с 6.7 на сто начална поддръжка има сигурни три мандата.

Симпатизантите на „Атака", подобно на тези на БСП, не проявяват особен интерес към европейските избори. Въпреки това партията запазва ядрото си (5.6 процента) и за момента може да разчита на два мандата.

Противно на предварителните очаквания, НДСВ единствена от десните и дясно-центристки партии има сигурни шансове за присъствие в Европарламента. С 4.4 процента подкрепа от всички избиратели (8.9 на сто от гласуващите), резултатът за жълтите се  колебае между един и два мандата.

В крайна сметка, позициите на  НДСВ до голяма степен ще зависят от способността на СДС да прескочи условната бариера от 5.56 на сто от гласуващите и от позициите на ГЕРБ.

СДС запазва 3.1 процента подкрепа от общия брой избиратели, но мобилизацията на електората му е спаднала почти двойно за последния месец.

За ДСБ биха гласували 1.5 процента от общия брой избиратели. Те са едни от най-силно мобилизираните да гласуват, но при очертаващата се към днешна дата ситуация дори и твърдата подкрепа не е достатъчна да

осигури мандат за ДСБ. Шансовете за партията са само в рязка

мобилизация на нови привърженици.

С изключение на Петър Стоянов, Димитър Стоянов и Филиз Хюсменова, всички останали водачи на листи са слабо разпознаваеми. Едва 15 на сто обаче твърдят, че личностите на конкретните кандидати са толкова важни за тях, че биха променили вота им.

Според 32 процента личностите са важни, но те не биха повлияли на това за коя листа да гласуват.

Данните са от национално представително проучване на Социологическа агенция „Алфа рисърч", проведено в периода 10-17 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1016 пълнолетни граждани. Максимално допустимото стохастично отклонение е +/- 2.9 процента.