Почти всички министерства по време на служебния кабинет имат подадени сигнали към прокуратурата, всички сектори и министри, констатирали нередности и закононарушения са ги предали на държавното обвинение. Това обяви в отговори на въпроси служебният премиер Стефан Янев на живо във Фейсбук страницата на Министерски съвет.

Само в едно министерство има над 60 сигнала в прокуратурата, но не сме разследващ орган и не можем да сложим етикет "това са престъпления", органите на реда трябва да се произнесат по тях, поясни той.

Относно борбата с корупцията - Янев посочи, че е нужна реформа в съдебната система, за електронно управление той не пожела да цитира конкретни цифри, но уточни: "Да, електронното управление поддържа виртуален облак, който предоставя услуги, далече сме от електронно правителство, но то трябва да е приоритет на следващото редовно правителство. Могат да се направят много стъпки, последните 6 месеца е изградена база в това отношение, администрацията на МС е взаимосвързана и с администрации, но има още възможности до стигане на електронно управление".

Стефан Янев коментира, че са над 500 млн. лв. инвестициите в страната и са открити 1500 работни места, включително в региони с висока безработица - тенденцията е добра. "Корупцията е препъни камък в икономиката да се развива с добър темп", категоричен е той. Безработицата е на много ниски нива, но от гледна точка на пазара на труда ние сме много добре и очевидно мерките, предприети преди 6 месеца, дават резултат. По отношение на хората с ниски доходи и неравностойно положение, той каза, че смята, че с предприетите мерки за помощи и пенсии - могат да бъдат спокойни за зимата.

Служебният кабинет беше принуден да се справи с всичко, а не само с подготовка на изборите, каквато е задачата му. Бяхме принудени да се справяме с много кризи, говорим за икономическо възстановяване... кризата с тока, което беше и световен проблем - даде пример с помощта за фирми, като уточни, че в понеделник те ще могат да си я получат.

Янев: Машинният вот е добър инструмент за честни избори

Янев: Машинният вот е добър инструмент за честни избори

От следващата седмица ще има тестове за връщане на 5-8 клас в училище

Служебният кабинет изготвя основата на бюджет 2022 г. и след изборите при сформиране на парламент - ще бъде внесен проект за бюджет, от гледна точка на политиките на разходване на средствата - Янев коментира, че зависи от парламентарното мнозинство.

Предложението ще е доста консервативно и доста отворено, така че мнозинството да определи приоритетите и да прецени балансите, съобщи премиерът.

От гледна точка на политиките, провеждани преди служебния кабинет - беше в две направления, да се подпомага бизнесът и да има повече приходи, да има достатъчно социални мерки, на българските граждани, както на работещите, заети в сферата на икономиката, пенсионери, социално слаби - тази философия ще бъде предложен в новия бюджет - партиите да определят кой ще в водещият приоритет, посочи Стефан Янев. Един от въпросите за АПИ - премиерът обясни, че ще се предложи в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ. Преди се е залагала сума от 400-500 млн. лв., която не стига за основни ремонти, грубите сметки казват, че за пътно поддържане са нужни около 1.5-2 млрд. лв. Парите са се раздавали от излишъка преди, по един начин, който бе подробно обяснен от служебния кабинет за инхаус процедурите, автомагистрали и по отношение на някои от случаите, известни в строежа на автомагистрала "Хемус".

Относно АМ "Хемус" той припомни, че са раздадени средства авансово, текат проверки, има финансиране за лотовете 4-5-6 за незавършени процеси по законността на трасето, въпреки това е започнало строителство, поясни Стефан Янев.

Той уточни, че на 5 лот са намерени интересни практики по наливане на пари - изтеглени в същия ден и преведени на фирми.

Служебният кабинет си поставя за цел да работи в рамките на закона - показа практиките и предприе действия за реално отчуждаване на земите във втория участък, добави той.

На въпроса дали ще се кандидатира за президент Стефан Янев отговори: Да, бих останал в политиката, но конкретно планове за след 5 месеца или 5 години не искам да говоря, защото в политиката има динамика, условности и някои неща не се приемат. С конкретика в този момент не искам да отговарям, завърши интервюто си той.