Партиите и хората да бъдат обрани в типа говорене, с който да внушават, че машинният вот е фалшив инструмент - резултатите показват, че той е добър инструмент най-малко от гледна точка на честност и прозрачност и спестява време в обработка на резултатите. Така премиерът Стефан Янев отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито" във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Янев призова българите да гласуват в неделя и чрез този вот да бъдат управлявани по определен ред. Надяваме се на съответното мнозинство и следващият кабинет да продължи с реформите, за да е добро място за живеене България, каза той. Относно промени в Конституцията - служебният премиер коментира така: "Нека не променяме политическата система - парламентарната демокрация, ако трябва да бъдем точни, въпреки различията си как да се развива държавата. Конституцията на България поставя основите на именно тази парламентарна демокрация, ние сме парламентарна република, ако искаме смяна на този модел в рамките на тази система, в момента не е този дебатът, който вълнува българите, той трябва да е в НС, там ще решат дали и кога има нужда от промяна на Конституцията".

Той се върна в историята назад и припомни, че дебатът в НС за машинното гласуване - за и против бил концентриран дали има възможност за манипулация с машините и да се опорочи честността на вота. "След като това е вторият пореден избор, в който ще има масово гласуване с машини, например да се види гласуването от юли, когато нямало "особени проблеми, нито в честността на вота". Защо сега мислят, че ще бъде различно. В дебата през годините е проличало, че определени хора имат за цел да вървят в тази посока, да внушават, че този тип гласуване е възможен за манипулация и да дискредитират системата на изборите" , пита служебният премиер.

На въпроса има ли сигнали за купуване на гласове - Янев каза, че ги има на ежедневна база. Вътрешният министър е принципал на МВР и е наясно и координира акциите, говори в публичното пространство, затова за някои хора може да е остро, откровено, но в крайна сметка органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа и целта е да се намали до минимум купеният вот, посочи той.

Премиерът каза, че ще гласува, но не каза за кой. А кой ще спечели изборите - ще реши българският народ. Участието на всеки един от нас в демократичното управление на страната предопределя възможността за управленски политики в програмата на партиите, поясни той.

Всички искаме НС след изборите да е в състояние да излъчи парламентарно мнозинство - има общи идеи, да излъчи редовно правителство и да бъде в състояние да има политическа и до социална предвидимост, добави Стефан Янев.

Училищата

Премиерът коментира и връщането на учениците в клас. Начинът на тестване е безопасен - щадящ и сигурен, че децата ще учат в сигурна среда, всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското. Онлайн обучението е временна мярка и може да замени за известно време, но МОН и МС са убедени, че това е начинът за присъствено обучение. Направени са редица мерки, имаше критики за бързо време на правене на нещата, без реакция на родителите, а относно тестовете, че не са били на място - не е моя работа да се оправдавам за логистика, но вече има достатъчно тестове за всички области на страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. Други количества се чакат - в понеделник училищата, където няма, ще могат да започнат присъствено - там, където няма да има избирателни секции, за другите - във вторник, обясни подробно Стефан Янев.

Той съобщи, че до края на деня ще има достатъчно тестове, до понеделник-вторник ще има тестове, които ще позволят да се направи план за връщане на децата от 5 до 8 клас. Решението е на МОН, това е целта, обявена в началото на този процес. Постигаме я, вървим напред, категоричен бе Янев.

Данните на МЗ показват намаляване на заразяването сред децата, когато се стигне достатъчно ниво, няма да има нужда от тестване, поясни Янев. Това е временна мярка, целяща промяна на тенденцията на развитието на пандемията, така че да са ниски нивата на заболяваемост и да се предотврати претоварване на здравната система и да работят хората в здравословна среда, поясни той.

Локдаун

Съзнателно е избран локдаунът като лош вариант - по-щадящият вариант е увеличаване на контрола, мерките и помагат хората да се предпазват по-добре, нарича се зелен сертификат и цели намалява на заразата и предпазване на хората от общуване, да се увеличава броят на заразените - каза по темата локдаун Стефан Янев.

В самото началото от сформиране на служебния кабинет е казано, че не може да се затваря държавата по никакъв начин - локдаунът може да се отрази на икономиката, на личностното съществуване, психическо ниво. В световен мащаб се използва като крайна мярка, посочи още той. Последните цифри показват, че предприетите мерки дават резултат. Да не се даваме на емоции и да казваме това ни харесва или не -  ние живеем като общество и трябва да има правила и да сме отговорни, призова той.

Миграционният натиск последния месец  е постоянен, обърнато е внимание на това още август. Още тогава взехме мерките, така че държавата да защити границите си и да противодейства по отношение на мигрантската вълна. Резултат има - тенденцията е да се запазват цифрите и числата на преминаващите, както и тези на наша територия - има и заразени, има и незаразени, те се лекуват, изолация, грижа и т.н., поясни по този въпрос Стефан Янев.

Служебният кабинет се зае с охраната и в момента има съвместна операция - 350 военнослужещи се намират на българо-гръцката граница, част от тях са заети с патрулиране, други специалисти възстановяват целостта на преградното съоръжение и ремонт на подвеждащите пътища, създава се по-добра организация и охрана, отечете той.

Всички министерства на кабинета Янев със сигнали в прокуратурата

Всички министерства на кабинета Янев със сигнали в прокуратурата

Внасят консервативен проектобюджет