Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА, в Париж на Лидерския форум на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Плевнелиев смята, че за целта е необходима повече, а не по-малко интеграция. Той разкритикува опитите на популистки, националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.

Държавният ни глава е категоричен, че решението е друго. Необходими били толерантност, демокрация и спазване на човешките права.

Ние всички сме парижани, изтъкна Росен Плевнелиев. Той изтъква, че на Лидерския форум в Париж е трябвало да се съберат по хубав повод - 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица.

По думите на Плевнелиев парижани са хора, които знаят как да живеят заедно, независимо от раса, етнос и религия, водени от принципите за свобода, равенство и братство.

Президентът предупреди, че пет години след избухването си, конфликтът в Сирия продължава да е водещо предизвикателство пред международната общност. Той подчерта ролята на ЮНЕСКО в Сирия и на много други места.

Росен Плевнелиев изрази съжаление, че стотици хиляди сирийски деца предприемат рисковани опити да достигнат Европа през Средиземно море, вместо да ходят на училище. „Тези хора търсят само човешко достойнство", подчерта той.