Ръководството на Министерство на отбраната (МО) не е констатирало нищо, което да влиза в противоречие със Закона за обществените поръчки (ЗОП) или което да дава основание на военния министър Ангел Найденов да се съмнява в командира на сухопътни войски, гарантира самият Найденов на брифинг в МО.

Министърът на отбраната свика медиите, за да изнесе повече подробности за процеса по изграждане на ограда по границата с Турция и да коментира спекулациите и обвиненията в нарушение на ЗОП.

ГЕРБ пратиха прокуратурата по следите на граничната ограда
Още...

Найденов и неговите зам.-министри, както и ръководителите на отделните звена в министерството бяха категорични, че са спазени всички процедури и са изпълнени буквите на закона, които позволяват ускорено провеждане на процедурата по доставка на материали чрез избор на фирма и договаряне с нея.

Стандартната процедура щеше да забави процеса изключително много, посочи зам.-министърът на отбраната Иван Иванов. Още в края на миналата година от ведомството посочиха, че ще се възползват от членовете в закона, които позволяват тръгване по различна пътека към директно договаряне.

Извършено е маркетингово проучване, като са избрани четирима като възможни доставчици на необходимата за изпълнение на възложения проект режеща тел. Две от тях са били вносители, а не производители, обясни Найденов. Между фирмите "Йота" АД и "Завод за пружини" АД от с. Крън, Казанлък е избрана втората, като с нея се е тръгнало на директно договаряне.

Ценови оферти не са били коментирани преди да стигне до договаряне със самата фирма, обясни Найденов, тъй като именно такъв е текстът на ЗОП. Преди избирането на съответната фирма, с която да се договаря, са били използвани критерии, касаещи предмета на дейност на фирмите, финансовите им показатели в последните три години, размера на дружествения капитал и местоположението им с оглед разходите за транспорт.

Така се е стигнало до заключението, че именно "Завод за пружини" АД е единствената фирма у нас, която отговаря в максимална степен на критериите. Тя е била поканена на разговори и чак тогава е обсъждана ценова оферта, като в резултата на разговорите ръководството на сухопътни войски е успяло да свали от първоначалните 3,426 млн. лв. около 115 хил. лв.

Защо проектът е бил оскъпен трябва да отговори ръководството на МВР, настоя Найденов. Неговото ведомство е изпълнило единствено това, което му е било възложено спрямо изготвеният от колегите им от МВР проект. Военният министър посочи, че това все пак е било първоначален проект, а днес оградата ще изглежда по-различно и ще бъде още по-сигурна.

На обвиненията, че с отделните фирми изобщо не е стигнало до разговори, Найденов отвърна, че в съкратените срокове комисията е успяла да проведе проучване и да стигне до тези фирми, като още веднъж посочи, че законът позволява това. "В света вероятно има много фирми производители", отчете Найденов като посочи, че смята "скандалът" за преекспониран.

Той бе категоричен, че намира за "смущаващи" коментари от типа "какво като фирмата е българска" и даде за пример начина, по който чужди дипломати защитават интереса на своите фирми у нас и в чужбина в редица случаи.

Найденов настоя, че няма никакво значение какви са политическите пристрастия на собственика на фирмата, особено, когато тя е била единствената подходяща у нас. Пристрастията никога не са били водещи в МО, категоричен бе той.

Изборът на българска фирма отделно от това дава и много по-добра възможност за контрол, ускоряване на работата и съкращаване на сроковете, посочи той.

Министерството все пак е сформирало работна група, която е проверила цялата процедура и нарушения не са констатирани. В края на февруари трябва да се произнесе и инспектората към Министерски съвет, на когото също бе възложена проверка, посочи министърът.

Припомняме, че ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор, искащ проверка на начина, по който се разходват средствата за изграждане на оградата на българо-турската граница и критериите за избор на фирмите изпълнители.