„Горе главата! Този автомат ще напомня на всички за великата победа над фашизма".
С тези думи Николай Малинов от Национално движение „Русофили" приветства присъстващите пред паметника на Съветската армия в София, които се бяха събрали, за да почетат Деня на победата.

Малинов призова да си спомним за жертвите и да напомним на света, че нищо не е забравено.

Цветя поднесоха около 300 души, като венци положиха руският и украинският посланик, както и дипломати от посолствата на Азербайджан, Беларус, Казахстан и др.
Георги Пирински и Жельо Бойчев поднесоха венец от името на Националния съвет на БСП. Жертвите бяха почетени с венец и от представители на „Южен поток България АД".

Сред дошлите да поднесат цвете беше и президентът Георги Първанов, вицепрезидентът му Ангел Марин, общинският съветник от БСП Георги Кадиев. На всички присъстващи бяха раздадени Георгевски лентички - символ Деня на победата над хитлеризма.

В района на паметника на Съветската армия предприемчиви търговци продаваха червени карамфили, а гости от Ансамбъла към Министерството на отбраната на Русия изпълниха песента „Вставай страна, огромная", на която мнозина от присъстващите пригласяха с пълно гърло.

След встъпителното си слово Николай Малинов даде думата на „другаря" Жельо Бойчев, като уточни, че не влага политически смисъл в обръщението „другар".

„На днешния ден преди 68 години беше отстранена най-голямата заплаха за човечеството. Ако не беше храбростта на съветския войник, светът щеше да бъде съвсем различен", заяви Бойчев и добави, че неговата партия и българският народ не са останали встрани от тези събития.

Той изказа почитта си пред героите, дали живота си за борба срещу фашизма, и не пропусна да коментира и злободневните теми в дните преди изборите.

Според Бойчев освен, че ГЕРБ са докарали народа до страхотна мизерия, те са разклатили и доверието на Европейския съюз към България. „Длъжни сме днес да сложим край и на 12 май да оставим ГЕРБ в миналото", призова той.

Изказването на Бойчев бе за кратко прекъснато от присъстващ възрастен мъж, който поиска „да се спре клюкарстването и БСП да кажат какво те ще направят".
В този момент думата отново взе Николай Малинов и разкри, че покани за днешните чествания са били изпратени до всички партии, но единствената отзовала се, е Българската социалистическа партия. „Ако на някой не му изнася... знаете продължението на изречението", посочи Малинов.

Празненствата пред паметника продължиха с песни и народни танци.