Целият провал в събираемостта на приходите се скрива зад желязното оправдание "в криза сме". Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски по повод анализите на БСП, не толкова в разходната част на бюджета, колкото в приходната.

Ако факторният анализ за влиянието на кризата и на субективния фактор е доста по труден, то при приходите от акцизи на тютюневи изделия е доста видимо, защо изостава приходната част и защо няма пари в редица разходни направления", коментира Пламен Орешарски.

По думите му, анализите се правят, за да може от БСП да формулират предложение за второто четене на бюджета. „Много трудно върви дебатът за служебната събираемост на приходите. Има едно желязно оправдание „в криза сме", зад което се скрива целият провал в събираемостта на приходите и всички проблеми в разходната част, а те започват от приходната", обясни още той.

БСП са извадили само приходната част, само от акцизи на тютюневи изделия, защото в това перо най-малко върви аргументът „криза", уточни Орешарски.

"Всички продължаваме да пушим и твърде малка е еластичността на приходите в макроикономическата ситуация в страната на този вид приходи", посочи депутатът.

По думите му, през първите 6 месеца на 2009 г. от цигари са събрани 813 милиона лева, при среден акциз 56 евро на 1000 къса цигари. За първите 6 месеца на 2011 г. при среден акциз на цигарите 76 евро на 1000 къса (увеличение с над 20%) събраните приходи са 764 милиона лева, видимо по-малко, спрямо първите 6 месеца на 2009 г.

Според данните на БСП за цялата 2009 г. при действието на стария акциз са събрани 1,788 милиарда лева, за 2010 г. 1,520 милиарда лева - само за една година има 260 милиона лева надолу. „За тази година очакваме да се съберат приблизително толкова, колкото и миналата, на базата на резултатите от първото шестмесечие - 760 милиона лева. Ако умножим по 2 за второ тримесечие, ще получим нова цифра - малко над 1,5 милиарда лева, въпреки че в закона са записани по-големи очаквания", обяви Орешарски.

По думите му, много лесно може да се направи сметка - колко трябва да се съберат с новия, по-висок акциз - около 2 милиарда лева, вместо очакваните 1,5 млрд. лева.

Според Петър Корумбашев всяка втора цигара е извадена от кутия без бандерол. Той изтъкна, че 50% от цигарите са контрабандни. Контрабандата в България нарастна двойно в последните две години, смята Корумбашев.

"Заложените в този бюджет акцизи, които да бъдат събрани от цигари, са 1,775 милиарда лева. Както миналата година обаче, така и тази ще бъдат събрани около 1,5 милиарда лева. Има риск от неизпълнение на така заложените приходи в бюджета - да бъдат събрани с 250 милиона лева по-малко", заяви червеният депутат.

По думите на Курумбашев, приходите в бюджета падат с около 17 - 18%, в сравнение с 2009 г., при положение че акцизът се качва с 20%. „Не количеството цигари, които се пушат в България, е различно. Нараства количеството на цигари в България, които са извадени от кутии без бандерол. При ниво на контрабандата в България към 2009 г. около 23%, на базата на тези цифри твърдим, че в момента всяка втора цигара е извадена от кутия без бандерол", мотивира се той.

По думите му, нивото на контрабандата в България е 50%. "Това го поставяме на вниманието на г-н Ваньо Танов, шеф на митниците, министъра на финансите Дянков, министъра на вътрешните работи Цветанов и г-н премиера. Няма как да не забелязват тези неща", заяви червеният депутат.

Контрабандата няма общо с финансовата криза, дълговата криза в Гърция и Италия, но има общо с Европейския съюз, обяви от своя страна Корнелия Нинова. По думите й, преди един месец еврокомисарят по данъчно облагане и митнически съюз е направил изявление, в което посочва, че ЕС губи 10 млрд. евро от контрабанда на цигари и проблемът е на източната граница на Съюза, част от която е и България.

„Проблемът с контрабандата не е само вътрешен, наш, а се превръща и в европейски. Предлагаме да се повиши събираемостта на приходите от акциз, а това означава да спрат да крадат. Митът, че ГЕРБ се борят с контрабандата и организираната престъпност, се спука", обяви още Нинова.

По думите й, ГЕРБ са част от тази схема. "Те създадоха условията за увеличението на контрабандата, като повишиха акциза на цигарите драстично, без това да е необходимо. Яхнаха тази контрабанда, крадат от нея, крадат от джоба на всеки българин, защото това са парите за здраве, за образование, за общини, за училища и т. н Единственият начин това да се подобри е да има политическа воля и да спрат да крадат от контрабанда", категорична е Корнелия Нинова.

На въпрос какви ще бъдат последиците от приемането на бюджета в този или във вид с незначителни изменения, Орешарски посочи, че ще изпуснем още една година, както сме изпуснали вече 2 и ще затрудним изключително много всяко следващо правителство. „Сигурно няма да ме чуят и въпросът не е дали те ще ме чуят, а обществеността да разбере защо не се събират приходите. Те са общ проблем на всички ни, а не само на отделни социални групи", каза той.

"Бях единственият противник на сделката на Милен Велчев през 2002 г. и съм написал доста публикации в повечето водещи медии в опит да прогнозирам загубите", коментира още Орешарски. Той посочи, че за съжаление констатира, че сметките му тогава са били доста точни.