Втори ден няма кворум в Народното събрание. В 9.00 часа в пленарна зала бяха изброени 84 депутати, от общи 240 избрани народни представители.

Ръководството е пред дилема, заяви парламентарният шеф Цецка Цачева. Тя даде 15 минути почивка с надеждата за това време да се съберат народни представители.

Цачева обяви последно привикване: „В 09.20 часа всички депутати да са в залата." При направената проверка обаче Цецка Цачева изброи само 92 депутати. "Поради липса на кворум заседанието не може да бъде открито и да се проведе," заяви тя и насрочи следващо заседание за сряда - 2 ноември.

Днес пленарният ден трябваше да започне с парламентарен контрол. Питания има към финансовия министър Симеон Дянков, регионалният министър Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Припомняме, вчера се провали заседанието на НС, защото нямаше кворум и след двата опита на Цачева да събере депутатите.

Мая Манолова от БСП е разочарована от провала на днешния парламентарен контрол, защото имаше въпрос към регионалния министър Лиляна Павлова относно адресни регистрации на граждани по настоящ адрес и към финансовия министър Симеон Дянков относно политиката на правителството по отношение на българите, живеещи в Западните покрайнини.
Очаквах да получа отговор, очаквах поне да дам някаква препоръка - тези, които незаконно са извадени от списъците имат срок от 2 дни да бъдат върнати обратно, за да могат да упражнят правото си на глас в неделя,подчерта червената депутатка.

Най-сериозен е въпросът ми към регионалната министърка, защото касае избирателните списъци, отнемане на правото на хората да гласуват и тази неделя поради попадане им незаконно в забранителния списък, допълни Манолова.

Абсолютно безотговорно е, че депутатите ги няма и че не може да се проведе нормален парламентарен ден и парламентарен контрол, коментира от своя страна и Меглена Плугчиева. Според нея полза от провала на пленарните заседания има управляващото мнозинство.

Управляващите се стараят максимално да бъдат извън светлините на прожекторите с всички тези нарушения, с всички тези безобразия, които се случиха около изборите, допълни социалистката. Не знам какво ни чака след 30-ти (денят на балотажа, бел.ред.), подчерта Плугчиева.

 

Аз нямам намерение да се извинявам за нещо, което не съм направил и да се оправдавам. Това заяви в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Трябва ли да обяснявам, че петък е ден на опозицията, това трябва ли да го обяснявам и да давам обяснения защо опозицията не иска и си проваля контрола, допълни той.

Велчев каза още, че 43-ма гербери са дошли днес на работа. Той не е съгласен с обвиненията на опозицията от вчера, че отговорността за кворума е на управляващите.Ако опозицията дойде днес със 123-ма депутати и никой не дойде от нас ще си направят кворума, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той посочи, че вчера станало ясно, че от всички парламентарни групи лиспват хора, от ДПС били трима, а останалите депутатите работили по избирателните си райони и подготвяли втория тур, затова от ГЕРБ решили и те да съсредоточат работата си по места.

Велчев също така припомни, че от управляващата партия предложили парламентът да не работи, докато не минат изборите. За днес и за вчера не носим отговорност, категоричен бе Красимир Велчев. Не съм съгласен, че една партия трябва да носи отговорност за работата на парламента, допълни той.

Очевидно някой не иска да има заседание на парламента и това са управляващите, категоричен бе обаче Румен Овчаров от БСП. Според него от ГЕРБ нямат достатъчно депутати в залата, за да вземат решенията, които са им необходими, и затова предпочитат да няма кворум и да няма заседание.

Лошото е, че това, което се случи днес не ме учудва, малко неща биха ме учудили.Това коментира и синият лидер Мартин Димитров. Виждате, че има тотално несериозно отношение към българския парламент и не случайно неговият рейтинг толкова спадна, подчерта той. Целта е да няма парламентарен контрол, да не се задават неудобни въпроси и да се носи отговорност, затова и беше провалено днешното заседание, смята Димитров.

По думите му днес около 80-90% от сините депутати са дошли на работа. След като има заседание всеки остава тук и след това търгва по задачите, обяси синият лидер.