Кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов не работи във Великотърновския университет.

С нарочна позицията на страницата си днес излиза Университетът във Велико Търново, след като вчера от ВМРО обявиха номинациите си за предстоящия вот на 14 ноември.

В номинацията от партията дадоха и кратка биографична справка за кандидатите си и именно там Михов е представен като доцент от ВТУ. От тази формулировка са изненадани от висшето учебно заведение.

Истината е, че в момента Милен Михов не работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на Университета, пише в позицията, където се и подчертава, че сред мотивите за уволнението му има и такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата.

С Милен Михов и Мария Цветкова влиза ВМРО в битката за "Дондуков" 2

С Милен Михов и Мария Цветкова влиза ВМРО в битката за "Дондуков" 2

Решението е взето след обсъждане на още пет кандидатури

От университета посочват и че според закона за висшето образование членовете на академичния състав са длъжни да съблюдават научната и професионалната етика, да не провеждат политическа или религиозна дейност във висшето училище.

Иначе в позицията на университета се изреждат и мотиви за уволнението на Михов:

 • За саботиране на работата на Академичния съвет, опити за проваляне на Общото събрание на Университета чрез ръководените от него партийни структури на ВМРО, в частност Студентския съвет.
 • За създаване на международен проблем с Р Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ.
 • За квалификацията "Мафия", публично, в изказване на пресконференция за медиите, към партньорите на Великотърновския университет - най-големия частен италиано-американски университет "Пегасо", и въвличане на страната ни в международен скандал.
 • За използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ.
 • За обидни изказвания в НС срещу ректора, ректорското ръководство и ВТУ, за опит да се опетни честта и достойнството на преподавателите в Университета.
 • Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007-2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг).
 • За обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на Университета.
 • За подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати.
 • За опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ.
 • За възпрепятстване на опитите на ръководството да реализира редица проекти в интерес на работата и за справянето с финансовата криза.
 • Заради проблемите, които той или свързани с него лица от партията ВМРО създаваха на всички фирми, които се опитаха да работят с ВТУ за излизане от кризата.
 • За организиране на поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на Финансовото министерство, целящи да попречат на работата на ВТУ и да прикрият следите на лицата, които участваха във фалита на Университета.
Търновски студенти протестират срещу политическия натиск върху ВТУ

Търновски студенти протестират срещу политическия натиск върху ВТУ

Те са несъгласни с партийното вмешателство в автономията на ВУЗ-а