Преподаватели от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" излязоха с декларация против политическата намеса на ВМРО в академичните избори във висшето училище, предаде БНР.

В края на миналата седмица народни представители от партията обявиха, че искат да се срещнат с премиера Бойко Борисов и с министъра на образованието Красимир Вълчев заради проблемите с изборите във ВТУ.

На пресконференция в университета обаче 11 преподаватели от ВУЗ-а отрекоха ректорското ръководство на ВТУ да е потърсено за такава среща по повод проблемите на университета за ректорските избори на 10 юни.

Търновски студенти протестират срещу политическия натиск върху ВТУ

Търновски студенти протестират срещу политическия натиск върху ВТУ

Те са несъгласни с партийното вмешателство в автономията на ВУЗ-а

Заместник-ректорът проф. Стоян Буров бе категоричен, че политическата намеса в автономията на университета е недопустима. Според него трибуната на Народното събрание е била използвана, за да се заклейми ВТУ, което е безпрецедентно.

От своя страна историкът проф. Милко Палангурски обобщи ситуацията като "пълен политически парадокс и шантаж".

Университетските преподаватели се опасяват, че целта на атаката е да бъде назначен служебен ректор, което ще блокира дейността на висшето заведение.

Припомняме, вчера търновски студенти също заявиха недоволството си от политическия натиск върху ВТУ, излизайки на спонтанен протест.

Преподавател потърсил помощ от Борисов за психически тормоз във ВТУ

Преподавател потърсил помощ от Борисов за психически тормоз във ВТУ

Проф. Венка Кутева сезирала и министъра, и парламентарната комисия