Войските от ВВС се поддържат в състояние, осигуряващо изпълнение на мисиите и задачите. Успешно са изпълнени основните задачи в Плана за дейността на ВВС (Военновъздушните сили) през 2018 г.

Това е един от основните изводи, направени по време на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината във Военновъздушните сили, който се проведе по-рано през деня, съобщиха от Министерството на отбраната.

ВВС гарантираха въздушния суверенитет на страната, осигурявайки непрекъсната и ефективна защита на българското въздушно пространство, каза генерал-майор Цанко Стойков.

Според отчета на командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, за 2018 г. усилията им са били насочени за подготовката за изграждане на необходимите способности за планиране и участие в самостоятелни и съвместни операции. Паралелно с този процес българските ВВС са участвали активно при изпълнение на третата мисия на Въоръжените сили "Принос към националната сигурност в мирно време".

Командващият военната ни авиация не скри, че едно от предизвикателствата през 2018 г. е било задържането и мотивацията на подготвения състав и младите специалисти, които са основен фактор за успешното изпълнение на задачите. Максимално, според възможностите, количество ресурси са били съсредоточени в осигуряването на приемственост и достигането на ниво на подготовка от младите специалисти във войските.

На всички нива са предприети действия за минимизиране на основните рискови фактори, свързани с безопасността на полетите, гласи съобщението от МО.

Припомняме, през 2018 г. имаше катастрофа с вертолет на ВВС - на 11 юни 2018 г. вертолет Ми-17 се разби при тренировъчен полет край летище Пловдив. Тогава загинаха двама военни летци, а трети бе ранен.

Малко по-рано 9 юни 2018 г. хеликоптер "Пантер" на ВМС падна в морето по време на учение.

Военен "Кугър" скъса електропровод край Стамболийски
Обновена

Военен "Кугър" скъса електропровод край Стамболийски

Това е станало при тренировъчен полет

Относно конкурса за придобиване на нов изтребител и даването на мандат за преговори със САЩ за покупка на Ф-16 ген. Стойков обясни, че целта е постигане на оперативна съвместимост. "Реализирането на проектите за модернизация, с акцент върху придобиването на нов боен самолет, са фундаментални за успешното развитие на способностите на ВВС и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса", каза генерал-майор Цанко Стойков.

През 2019 г. усилията на Командването и личния състав приоритетно ще бъдат съсредоточени в съхраняване, поддържане и повишаване на нивото на летателната подготовка, се казва в отчета. Това ще стане с осигуряване на изправна и боеготова техника, както и в провеждане на курсове за приучване на млад летателен състав, увери командирът на военната ни авиация.

Ще продължат активните действия за осигуряване високо ниво на безопасност на полетите. Едно от планираните мероприятия на ВВС е учението "Шабла 2019".

По време на анализа на бойната подготовка бяха наградени военнослужещи. В анализа на подготовката участваха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветникът по военната сигурност на президента бригаден генерал Васил Лазаров, заместникът на главния инспектор на Министерството на отбраната полковник Илиян Киров, началници на отдели и сектори в Командване и щаба на ВВС и командванията на подчинените военни формирования.