Областният управител на София Вяра Тодева заяви, че всеки може да ѝ поиска оставката, но не вижда причина да я подава. Докато съм областен управител ще спазвам закона и ще връщам всяко едно решение (прието в нарушение - б. р.) на Столичния общински съвет (СОС), независимо кое мнозинство го е взело, каза Тодева на брифинг пред журналисти.

"Георги Георгиев, който бе председател на СОС трябва да ме подкрепи, тъй като е юрист е много добре знае законите", каза тя.

Тя обясни, че е върнала решението на СОС за избора на зам.-председатели и съставите на комисиите поради пропуснати съществени процедурни нарушения. В интерес на гражданите е решенията на СОС да бъдат легитимни, а моята роля ще е да връщат решенията независимо от мнозинството, за да може всички граждани да бъдат сигурни, че се взимат правилно, коментира Тодева.

Няколко са нарушенията на СОС - извънредното заседание на общинския съвет за попълване на комисиите не е свикано по правилата. Дали всички общински съветници са били в залата не ги извинява, но всички би било добре да се запознаят с правилника и законовите изисквания, за да може да има легитимни решения на СОС, каза Тодева.

Припомняме, че вчера Тодева върна за преразглеждане решението от извънредната сесияя на 8 февруари за избор на зам.-председатели и състави на комисиите в Столичния общински съвет и веднага групите на ГЕРБ и БСП поискаха оставката й, а от ПП-ДБ-Спаси София одобриха направеното от нея.

ПП-ДБ-Спаси София се зарадваха, че ще има нов избор на зам.-шефове и комисии в СОС

ПП-ДБ-Спаси София се зарадваха, че ще има нов избор на зам.-шефове и комисии в СОС

Христо Копаранов: Всички имаме интерес правилата да се спазват

Иначе Тодева уточни, че при ротацията вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и премиерът акад. Николай Денков ще вземат решение кои областни управители да сменят.

Тодева се закани, че ще следи всяко едно решение на СОС.

По отношение на казуса с Паметника на Съветската армия, известен сред софианци като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия) Тодева заяви, че е обжалвала и двете решения на Административния съд във връзка с монумента. Изготвен е идейният проект за преместване на паметника в Музея за социалистическо изкуство. Има два варианта като идеен проект в Министерство на културата как да бъдат разположени самите части от паметника на Съветската армия в музея за социалистическото изкуство.

В момента скулптурите се намират в имот държавна собственост в село Лозен. Тодева счита, че е спазила всички закони за паметника на Съветската армия.

Вяра Тодева не каза дали е с охрана, като призова медиите да се обърнат с този въпрос към МВР.

В ПП-ДБ доволни, че в центъра на София вече няма съветски войник с автомат в ръката

В ПП-ДБ доволни, че в центъра на София вече няма съветски войник с автомат в ръката

Столична община трябва да реши какво да има на мястото