Демонтираните бронзови фигури от монумента "Паметник на съветската армия" (известен и като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия) се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Това съобщават от пресцентъра на Областната администрация на София. 

От институцията обясняват, че действията са в изпълнение на ангажимента да се опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева нареди спиране на дейностите по демонтажа още на 19 декември. Самите разпореждания са обжалвани в срок.

На площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма "Егида - София" ЕАД за опазване. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши "Марковстудио" ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областният управител обжалва съдебното решение за МОЧА

Областният управител обжалва съдебното решение за МОЧА

Това обяви премиерът Николай Денков

Областната администрация на София ще родължава да информира обществеността за всички дейности, се казва още в съобщението.

По-късно БНТ информира, че фигурите са вече откарани до площадката за съхранение в Долни Лозен при засилена охрана

Работници разглобяват скелето, издигнато по най-високата част на паметника.

Припомняме, че областният управител на София обжалва съдебното решение за Паметника. Това обяви премиерът Николай Денков. Аргументите са ясни, подчерта той.

БСП поиска 2 милиона лева за реставрация на МОЧА.