Самият инхаус е процедура, съвместима с европейските регулации. Инхаус процедурата може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с нея. Това заяви служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на пресконференция след среща с представители на няколко министерства - икономическото, финансовото и на отбраната.

По думите му у нас в инхаус процедурите преобладават лошите практики в сравнение с добрите.

Служебният зам.-правосъден министър Иван Демерджиев даде пример за недобра използвана инхаус процедура с договори, спечелени от дружеството "Автомагистрали", което няма капацитета да изпълни строителството.

Протестираща строителна фирма взела над 95 млн. лв. аванс

Протестираща строителна фирма взела над 95 млн. лв. аванс

"Автомагистрали Хемус" АД работи на км 135 от бъдещия аутобан

В областта на пътното строителство, икономиката и транспорта държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи - когато държавата е създала свои предприятия, но не се използват за дейностите, които са предназначени, уточни Стоилов.

С малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, могат да бъдат преустановени порочните практики. Инхаусът трябва да се използва, когато юридическите лица разполагат с необходимите ресурси, за да може да осигурят самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% в предмета на договора, настоя Янаки Стоилов. Тогава биха се прекратили сегашни порочни практики, категоричен бе Стоилов.

Амбицията на служебното правителство е да подготви промени в Закона за обществените поръчки, да се стартира публично обсъждане и Стоилов очаква да бъде поставен въпросът по темата в 47-о Народно събрание.

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

"Хемус" не спира - там, където може да се строи, е платено

Заместник-министърът на финансите Моника Бийчър заяви, че по темата се работи от двете служебни правителства. Продължаваме инициативите в контекста на това, че се разработват различни текстове, които да подобрят и направят по-ясни разпоредбите в конкретната област на инхаус процедурите, уточни Бийчър.

"Има добри практики, има и лоши практики, но днешното събитие е да се предотврати прилагането на лошите практики в Закона за обществените поръчки", подчерта Бийчър.

За двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, Янаки Стоилов уточни, че Министерство на правосъдието е изпратило становище до Конституционния съд такова, каквото е предложила Дирекция "Българско гражданство". Стоилов обаче не каза точно на коя дата е изпратено становището на КС.