Президентът Румен Радев е поискал в изпратено си становище до Конституционния съд около гражданството на Кирил Петков да отклони искането на групата народни представители срещу указа за назначението му като служебен министър, предаде БНТ.

Държавният глава се позовава на отпаднал предмет, за да поиска образуваното производство да бъде прекратено или отхвърлено като неоснователно.

"Факт е, че въпросното "първо" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада, казва държавният глава. Той се позовава на практика на Конституционния съд, според която "последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето".

Радев мотивира виждането, че искането следва да бъде отклонено като недопустимо"поради отпадане предмета на делото.

Кирил Петков вече не е гражданин на Канада

Кирил Петков вече не е гражданин на Канада

Икономическият министър е получил потвърждение за това от канадските власти

"Към момента на издаването на указа кандидатът за министър Кирил Петков Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията на чл. 110 от Конституцията, включително, че няма друго гражданство освен българското", се казва още в становището на Румен Радев. Той допълва, че като отговорен за спазването на Конституцията е положил необходимата грижа изискванията да бъдат спазени.

Припомняме, че в началото на септември членовете на Конституционния съд допуснаха за разглеждане по същество искането да се провери дали служебният министър Кирил Петков е бил канадски гражданин по времето, когато е назначен за министър. Информацията е на Конституционния съд.

Искането бе представено от петдесет и пет депутати от 46-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Указ № 129 от 10 май 2021 г. (обн., ДВ, бр.39 от 12 май 2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Определението е прието единодушно. На заседанието присъстваха 10 съдии.

Заради спора около гражданството на служебния министър Кирил Петков от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса.

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Тогава е бил първият момент, когато е имало вероятност да бъде поканен като министър

Пред журналисти самият Петков заяви, че от 21 април 2021 г. се е отказал от канадско гражданство. Преди дни той обяви, че вече има документи от Канада, който е изпратен канадското посолство в Румъния.

Последно, вчера той отново коментира казуса с гражданството си, като увери, че Конституцията е спазена. Той би се радвал Конституционният съд да го конституира като страна в това дело, за да представи цялата си аргументация.