Кирил Петков не може да бъде регистриран като кандидат за депутат, защото в ГРАО той присъства като български гражданин с двойно гражданство. И там той трябва да представи документ. Това каза бившият конституционен съдия Пламен Киров пред bTV.

Казусът с гражданството трябва първо да бъде решен от Конституционния съд (КС). Той визира моментната ситуация, като припомни, че до края на седмицата изтича срокът, в който Петков трябва да представи пред КС документите от Канада, с които да докаже, че се е освободил от канадското си гражданство. "КС ще формира своето решение на база на документи и факти на производството и без този документ, но ще е незачитане на тази институция", коментира Пламен Киров.

Припомняме, заради спора около гражданството на служебния министър Кирил Петков от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса.

Самият Петков държи на тезата си, че от 21 април 2021 г. се е отказал от канадско гражданство и това е едностранен акт.

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Той е задействал процедура по отказ от втория си паспорт още през април

Във връзка с казуса и кандидатурата на шефа на ВКС Лозан Панов, Киров смята, че няма риск той да излезе в неплатен отпуск. Киров беше категоричен, че издигането на кандидати за президент през Инициативни комитети е отдавнашна политическа практика, макар и недобра, но именно това позволява магистрат да се кандидатира като независим, а не излъчен от партия, за да не се наруши Законът за съдебната власт и Конституцията.

Магистрат в кампания не е прецедент, тъй като такъв беше казусът и със съдията от ВКС Нели Куцкова, която бе кандидат за вицепрезидент през 2001 г.

Припомняме, от инициативата "Правосъдие за всеки" издигнаха председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов като кандидат, а вчера, 4 октомври, регистрираха Лозан Панов за президентските избори.

ВСС не е изненадан от кандидатурата на Лозан Панов
Обновена

ВСС не е изненадан от кандидатурата на Лозан Панов

Според Магдалинчев това не променя избора на нов шеф на ВКС