Още преди предишните президентски избори името на Лозан Панов е било спрягано за кандидат- президент. Това стана ясно от думите на Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, пред bTV.

Според него кандидатурата на Панов за държавен глава не променя нищо при избора на нов председател на ВКС и процедурата е открита.

Разбрахме за кандидатурата му, когато това бе обявено официално, но не се изненадахме, коментира Магдалинчев и допълни, че било известно, че Панов има контакти с определени политически сили, особено с "Да, България", и това не било тайна.

Той отбеляза, че може да се види с кои политически сили съвпадат позициите на Панов по определени въпроси, особено относно мнението му против специализираното правосъдие. Трудно обаче можело да се каже дали има директна намеса в съдебната система.

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Мисията му била да служи на истината и добродетелността

От своя страна председателят на "Правосъдие за всеки" адвокат Велислав Величков, който е сред учредителите на инициативния комитет за кандидатурата на Панов, заяви, че той не иска да бъде партийна кандидатура, тъй като е магистрат - деполитизиран гражданин, доказал своята позиция.

Има остра критика към това, че настоящият президент Румен Радев дава обещания, говори много, но не следват реални действия, отбеляза Величков.

Той обясни, че е той лично е провел кратък разговор с председателя на ВКС и на следващия ден Панов е дал съгласието си да се кандидатира за държавен глава.

Председателят на "Правосъдие за всеки" обясни, че Панов сам е избрал Мария Касимова да е неговия кандидат за вицепрезидент, въпреки че двамата не се познават лично.

Относно кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, Величков заяви, че тя е облечена в гражданска мантия, под която стои изцяло партийно тяло - това на ГЕРБ.

"Демократична България" подкрепя Лозан Панов за президент, но не е тяхна кандидатура

"Демократична България" подкрепя Лозан Панов за президент, но не е тяхна кандидатура

Важно било да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация

Припомняме, че на последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет бе гласувана хронограмата на предстоящия избор за нов председател на Върховния касационен съд. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари, а изборът трябва да се състои в края на тази година. При изборите за президент няма ясна формулировка, която да забранява магистрат да бъде номиниран, според законодателството това е забранени изрично за народни представители.

За да се кандидатира обаче, Лозан Панов трябва да бъде освободен от длъжността си, подавайки оставката си - това може да бъде направено отново пред ВСС, а следващият Пленум е насрочен за 7 октомври. Срокът е важен, за да може номинацията да се включи в крайния срок за регистрация на кандидатите за президент - 12 октомври.

В момента ВСС се състои от 22-ма членове, включително самия Панов, който може да се приеме, че не участва в гласуването. За да се гласува оттеглянето му, са нужни 17 гласа. Интересно ще е дали Висшият кадрови орган на магистратите ще създаде спънки за гласуването на оставката му, или ще се опита да проточи процедурата, както направи при случая с Методи Лалов, който се включи в партийните листи на "Демократична България".