Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) поспориха за кратко как да се гласува за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). В началото на заседанието на кадрови орган Цветина Пашкунова представи становището на Комисията по правни въпроси, че за всички кандидати трябва да се гласува едновременно чрез електронна система за гласуване или чрез вдигане на ръка. Всеки член на ВСС има право да гласува само за един кандидат. По този начин магистратите от кадровия орган отговарят на риска за повеждане на гласуване в условия на пандемия. С тази промяна се предлага промяна на правилата - регламентация на запис на онлайн излъчването, който да се пази 5 години след излъчването му.

Изслушванията на всички кандидати, както и проведеното явно гласуване, излъчено в реално време след уведомяване на участниците и кандидатите, се записват на електронен носител. Видеозаписът се съхранява в срок от 5 години. Георги Кузманов настоя да има само система за гласуване "за", без да има гласуване "против" кандидатите за председател на ВКС.

Атанаска Дишева не се съгласи с предложението на Кузманов с аргумент, че следва да бъде оставена възможността да се гласува и против. Не ми е ясно как би могло да се случи с вдигане на ръка и трябва да преосмислим текста, настоя Дишева. Ако се въведе нещо като с вдигане на картонче би могло да стане едновременното гласуване. Трябва да бъде обсъден въпросът дали се приема някои от членовете да гласува електронно или чрез вдигане на ръка, настоя тя.

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Ще каже своето становище, когато се видят кои ще бъдат кандидатите

Гласуването с ръка обективно възможно ли е да бъде така осъществено, запита Дашева. Тя настоя за всички кандидати да се гласува чрез електронна система за гласуване или по азбучен ред на кандидатите чрез вдигане на ръка.

Олга Керелска не разбрала какви са аргументите на Георги Кузманов във връзка с направеното от него предложение. Тя не възприема като аргумент да не се гласува против. Гласуването "за" или "против" е в практиката на повечето колективни институции, като например Народното събрание. Гласуването "за" или "против" трябва да ангажира чувството на отговорност на членовете на един или друг колективен орган при взимането на едно или друго решение, обясни Керелска.

Според нея едно ат кова предложение би се възприело като "екзотика" от магистратите, защото гласуването за или против е основно правило на колективните органи.

Цветинка Пашкунова посочи, че вдигането с ръка е алтернативно гласуване. Не може чрез вдигане на ръка едновременно да се гласува, ако са няколко кандидатите за избор на нов председател на ВКС, уточни Пашкунова.

В крайна сметка Кузманов оттегли предложението си, а магистратите приеха предложението на Дишева за всички кандидати да се гласува чрез електронна система за гласуване или по азбучен ред на кандидатите чрез вдигане на ръка.

Георги Чолаков представиха графика за процедурата за нов председател на ВКС - като тя трябва да бъде открита на 30 септември. След това на 4 заседания на пленума на кадровия орган - на 7, 14, 21 и 28 октомври трябва да бъдат представени номинациите на кандидате за ВКС. На 14 януари трябва да бъдат изслушани на кандидатите за заемане на поста шеф на ВКС. Магистратите приеха еднодушно предложението на Чолаков.