Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде кандидатът за президент на "Демократична България" на изборите през ноември. Това заяви самият Панов в интервю за БиТиВи.

След седмица започва процедурата по избор и на неговия наследник, а днес ВСС трябва да приеме хронограмата за изборите. Лозан Панов няма да номинира никого за свой наследник и няма да посочи такъв. "Самата моя номинация ще минира избора му", посочи Лозан Панов. Важно е обаче да се видят кои ще бъдат кандидатите, затова тогава ще каже своето становище. Припомняме, мандатът на Лозан Панов изтича в началото на следващата година.

На въпрос дали е възможно това да бъде Георги Чолаков, председател на ВАС в момента, Панов посочи, че трябва да се погледне неговия професионален път и тогава ще се види, че той няма да събере нужния професионален стаж.

Съюзът на съдиите в България зове за оставка изборните членове във ВСС

Съюзът на съдиите в България зове за оставка изборните членове във ВСС

В обръщението се посочват и най-съществените проблеми, които препятстват ефективната работа на съда

На въпрос: "Има ли политическо влияние върху избора на тримата големи в съдебната система в България", Панов отговори "По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система."

"Сега, в момента, не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно", коментира Панов в отговор на въпрос защо в последните месеци мълчи и вече не се чуват остри критики по повод съдебната система.

Председателят на ВКС отправи остра критика към безучастността на президента Румен Радев към съдебната система. "Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството." Панов припомни скандала "Цумгейт", когато е имало пълно основания да се търси отговорност на господин Цацаров като главен прокурор. Лозан Панов припомни тогава думите на Радев: "Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България."

Янаки Стоилов отказва да влиза в капан при избора на нов шеф на ВКС

Янаки Стоилов отказва да влиза в капан при избора на нов шеф на ВКС

Той би подкрепил само качествена кандидатура, която няма достъп по официалните процедури

"Години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо вече няколко пъти казах - не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към господин Цацаров", посочи Панов.

"Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато "преторианската гвардия" на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството".

Лозан Панов попита и докъде са стигнали дебатите, които се състояха под егидата на президентската институция, за промяна на Конституцията и специално промяна в частта й с главния прокурор. Тези дебати се състояха през 2019 г., а от президентството обявиха, че имат идеи за промяна на Конституцията, но ще ги представят на по-късен етап.

Припомняме, че намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитета на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.