Изборът за председател на ВКС не е предрешен. Възможно е дори да няма избор. Това заяви пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Той обясни, че изборът на Лозан Панов за председател на ВКС е бил в резултат на номинация от членовете на тогавашния ВСС, изборът на Георги Чолаков като председател на ВАС е бил номинация на пленума на ВАС, а главният прокурор е бил номинация на прокурорската колегия на ВСС.

"Пленумът на ВСС - органът, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на кандидатите, които са предложени. Той няма ангажимент непременно да избере", поясни Магдалинчев.

Той посочи, ако няма избран кандидат, пленумът на ВСС възлага на някой от заместник-председателите на ВКС да изпълняват функцията на председател до избора на нов председател.

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Георги Кузманов настоя да има само система за гласуване „за“

По думи на Магдалинчев на 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на ВКС.

Той поясни, че съгласно закона процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на ВКС, чийто мандат изтича на 10 февруари 2022 г. Кандидатури по закон трябва да се издигат в четири последователни заседания след заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. Вчера с решение по точка 1 от дневния ред на заседанието на пленума на ВСС е била открита процедурата.

Магдалинчев е на мнение, че би било по-добре да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност.

В закона е предвидена възможност да номинират кандидати три субекта - не по-малко от трима членове на съдийската колегия, пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието, поясни той.

Янаки Стоилов: Новият шеф на ВКС трябва да отстоява независимостта на съда

Янаки Стоилов: Новият шеф на ВКС трябва да отстоява независимостта на съда

Правосъдният министър иска да се повиши доверието към съдебната система като цяло