Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира пред БНР, че предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент.

"Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно", отбеляза той.

Той подчерта, че е важно да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация, издигната от "Правосъдие за всеки", и посочи, че било коректно да не се обявява като кандидатура на ДБ.

"В петък (1 октомври) е имало разговор между колегите от ДБ и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах възможност да участвам", уточни Иванов.

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Мисията му била да служи на истината и добродетелността

Той определи Панов като "човек, който наистина доказа, за разлика от много други хора, които говорят за промяна, своята способност да се съпротивлява в най-трудните моменти на досегашното управление, своята последователна способност за вземане на професионална и гражданска позиция".

На въпрос кой е основният съперник на Панов в президентската надпревара Христо Иванов заяви, че "основният съперник е подмяната, основният съперник е неавтентичността".

Христо Иванов коментира в тази връзка и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, като подчерта, че без да наречеш проблема и без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е ненаказаната корупция и злоупотреба с власт, а просто да кажеш, че всички трябва да се обединят, граничи с фалша и кънти на кухо.

"Надявам се в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност. ... Академичните постижения са наистина нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, ако няма история на собствено изживяване на шок от състоянието, в което се намира българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността", подчерта съпредседателят на ДБ.

"В момента изглежда, че обединението, за което говори проф. Анастас Герджиков, главно засяга ГЕРБ и ДПС", отбеляза Христо Иванов и определи като "основна драма" на кандидатурата на ректора на СУ това дали той ще позволи да послужи като индулгенция за ГЕРБ и ДПС.

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Ректори и директори на училища не трябвало да влизат в политическа битка