Общуването на премиера Бойко Борисов със съдебната власт е показателен пример за това, че в страната е налице пародия на демокрация и разделение на властите, заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП-Лява България” Янаки Стоилов.

По думите му, пародията на демокрация, освен чрез подхода на премиера към съдебната власт, може да бъде илюстрирана и чрез отношенията му с елитния български бизнес, между медии и политици.

„Имаме компании или лица, които са толерирани от една или друга власт, други, които са рекетирани“, коментира Стоилов.

Като пример той посочи заплахата около 200 000 души да останат без отопление поради нарушаване на снабдяването с газ от една от компаниите, а изведнъж се оказва, че това е било незначително недоразумение, в което и двете страни са се разбрали.
„Какво първо не бяха разбрали и второ около какво се разбраха и какво следва от това. Това е тази действителност, а тя рефлектира и върху тежките криминални прояви, когато чувството за безнаказаност води до саморазправа.“ – каза още Стоилов.

Според него, сегашното управление е обречено, защото сме в условия на разпадаща се държавност.
„Това не може да бъде реформирано, а трябва да бъде изградено. Кризата е толкова дълбока, че ако ние се заемем само с фрагментите на политическата система и подобни задънени улици като електронното гласуване, ще изпуснем цялостния контекст. Решенията, които се предлагат са много по-малки от дълбочината, пред която е изправена и България, и цяла Европа.“ – допълни Янаки Стоилов.

По неговите думи в близките дни ще стане ясно дали ДПС ще се отдели от ГЕРБ в подкрепата, която е била не толкова явна и официална, но в ключови моменти през изминалата година, като отговори на въпрос дали ще се включат в инициативата за вот на недоверие.

Той напомни, че БСП е инициирала провеждането на консултации за вот на недоверие към правителството с парламентарните партии, „които поне официално не принадлежат към управлението”.

Според него, по три от дискутираните теми може да се обединят повече депутати.
„Проблемът със сигурността безпокои най-голяма част от българските граждани. Здравеопазването, защото под лозунга за реформи там се извършват действия, които в голяма част допълнително задълбочават проблемите от предишните години. Третата тема е цялата социална проблематика, пречупена през демографската криза, която се задълбочава, особено при днешното управление.“ - поясни народният представител.