След собствени експертни проучвания и разследване от "Ред, законност и справедливост" са стигнали до категоричния извод, че основният замърсител, основният фактор за обгазяването на Стара Загора това е полигонът "Змейово".
Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев по време на посещение в Стара Загора.

Той заяви, че иска по един категоричен начин правителството да предприеме незабавни действия и в кратки срокове полигонът да бъде закрит.

Янев допълни, че днес следобед има среща с окръжния прокурор на Стара Загора, който ще бъде информиран с фактите и данните, с които разполагат в РЗС.
От окръжния прокурор ще бъде поискано да се образува преписка, а впоследствие и наказателно производство срещу длъжностни лица, укрили умишлено информация или заради бездействие през последните няколко години.

Яне Янев каза още, че ще поиска още да се образува наказателно производство и срещу високо поставени държавни служители, които умишлено са попълнили документи с невярно съдържание.

Ако до месец не бъдат предприети действия от разследващите органи партия РЗС ще инициира подписка за закриването на полигона, ще настоява за провеждането на местен референдум и като крайна мярка ще организира гражданско неподчинение.

Припомняме, община Стара Загора и РИОСВ изготвят съвместно Оперативен план за действие при обгазяването на града. Преди дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министър Николай Младенов категорично отрекоха възможността замърсяванията да са от полигона.

Спорове от къде идва редовното обгазяване на Стара Загора се водят от години и до този момент категоричен отговор няма.