От прессекретариата на президента Георги Първанов коментираха днешната пресконференция на РЗС. Припомняме, на нея бяха изнесени данни за имотното състояние на държавния глава, като хората на Яне Янев поискаха да бъде направена проверка на Първанов и неговото семейство, както и пълен одит над президентската институция, нейния бюджет и финансово състояние.

От президентството определят като смешки много от твърденията на пресконференцията, а именно че президентът управлява бюджетите на специалните служби; че получава пари за „храна и облекло", че на съпругата на президента се полага заплата.

Що се отнася до последното, ако от РЗС убедят компетентните органи, че това е така, то семейството на президента няма да претендира за изплащането й, а изцяло ще я дари за президентската кампания на кандидата на РЗС.

За тези 10 години президентът не е получил нито лев хонорар. Ако Яне Янев твърди обратното, да поеме отговорността за това твърдение, а да не се крие зад внушения под формата на въпроси, категорични са от прессекретариата на Първанов.

От там разясняват, че бюджетът на президентската институция се обсъжда и утвърждава от Народното събрание, включително и от депутатите на РЗС. Поради това демонстрираната неинформираност на тази група народни представители е озадачаваща. За сведение бюджетът на президентската институция за 2011 година е 4,186 млн. лева, изтъкват още от прессекретариата на президента.

Допълват и че в условията на икономическата криза президентската институция е поела своя дял в общите ограничения на публичния сектор. Освен това, през 2010 г. бюджетът на институцията беше намален допълнително с 1 млн. лева, без да се дадат съответните мотиви за това. Всяка година е правен одит на разходите на президентската институция от Сметната палата и е заверяван без резерви и забележки.

С образователна цел за РЗС напомняме, че тези одити са публични.  За по-голяма информираност на депутатите от РЗС обръщаме внимание и върху факта, че държавният глава не подписва, респективно не управлява разходването на бюджета на президентската институция, изтъкват още от там и посочват, че президентската администрация е останала непроменена за 10 години.

Заплатата на президента на републиката се определя с решение на Народното събрание и е функция от заплатата на народните представители. Съгласно законите, президентът всяка година обявява с декларация имущественото си състояние.

За многобройните си пътувания в страната и през двата си мандата президентът не е ползвал полагащите му се командировъчни средства. Що се отнася до командировъчните в чужбина, те  са толкова, колкото на всички в държавната администрация.

Очевидно с тази пресконференция РЗС и кандидатът им за президент правят заявка да заемат нишата на смешната страна в предизборната кампания. Ако това е така, дори за тази роля следва да се готвят по-сериозно, посочват в заключение от институцията.