Във връзка с формирането на самостоятелно правителство на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов, РЗС излезе със специална декларация в парламента.
От партията остават зад позицията за шестмесечен толеранс и срок на доверие към кабинета.

РЗС са категорични, че срещу подкрепата си не искат постове в изпълнителната власт на каквото и да е ниво. Подкрепата на РЗС е на принципна основа, като целта е да не се позволи БСП и ДПС да саботират новото правителство, се посочва в нея.
С подкрепата си към кабинета Борисов от партията на Яне Янев се надяват да бъде потърсена отговорност за управлението на тройната коалиция.

От РЗС подчертават още, че тъй като няма да участват в правителството на Борисов, няма и да носят отговорност за цялостната политика за новото правителство.
Партията обаче поема политическия ангажимент да работи последователно и конструктивно в НС за създаване на законодателна база на неотложните проблеми, от които се нуждае страната.

РЗС не обвърза подкрепата при избора на правителство на ГЕРБ с подкрепата, която биха му дали други политически формации.

РЗС очакват ефективни управленски мерки за ликвидиране на корупцията, справяне с икономическата криза, стабилизиране на държавността и формиране на нов образ на страната пред ЕС.
От партията изразяват задоволство от приемането на декларацията за основните приоритети на 41-вото Народно събрание.

От там настояват още да се подпише споразумение за създаване на конституционно мнозинство за промени в конституцията и свикване на Велико народно събрание.