Още в първия ден от Страстната седмица политическите страсти около президентския импийчмънт се разгоряха с пълна  сила.

Това стана, след като лидерът на РЗС Яне Янев даде на заден ход за процедурата за отстраняване на държавния глава.

РЗС са ядосани заради изказването на премиера Бойко Борисов, че процедурата по импийчмънт е задействана заради нападките на държавния глава срещу правителството.

Припомняме, на ГЕРБ им трябва две трети мнозинство, за да задействат процедурата срещу Първанов в Конституционния съд.

С осемте депутати на Янев се събират 162 гласа и ако РЗС се оттегли, в сряда - когато е обсъждането, управляващите няма да имат необходимото мнозинство.

От партията на Янев са категорични, че подобно изказване от страна на премиера е „еднозначна заявка за неуважение към демокрацията" и за установяване на тоталитарен режим у нас. Според партията думите на Борисов могат да се сравнят с тези на ученик от 6Б клас, първи срок.

Ако президентът е нарушил Конституцията, трябва да бъде искано неговото отстраняване, категорични са от РЗС.

Според партията обаче антиконституционно и антидемократично е президентът да се държи в страх да изказва несъгласие с решенията на правителството.

От РЗС добавиха, че няма да участват и да подкрепят дебат за импийчмънт на президента с мотив несъгласието на Първанов с политиката на ГЕРБ. Янев постави срок на премиера утре до 17 ч. да се откаже от вчерашните си думи.
В пленарна зала няма да ставаме адвокати на правителството на Борисов, каза още лидерът на РЗС.

От РЗС дори заподозряха, че последните полицейски акции са преследване срещу неудобните. Ще продължим да критикуваме това правителство, категоричен бе лидерът на партията Яне Янев.

Според него действията на кабинета Борисов са неадекватни.

Това, което прави финансовият министър в условията на финансова и икономическа криза, е изключително вредно, посочи лидерът на РЗС. По думите му Дянков натиска само финансовия паник бутон.

Ние не подкрепяме правителството на Бойко Борисов, категоричен бе Янев. От РЗС посочиха още, че кабинетът Борисов тласка България към банкрут.