Лидерът на Ред, Законност и справедливост Яне Янев покани премиера Сергей Станишев в публичен телевизионен дебат в избрана от него телевизия.

Това се посочва в изпратена до медиите декларация на РЗС по повод предстоящото повдигане на обвинение и внасяне на обвинителен акт за длъжностни престъпления срещу висши служители на НАП, включително Мария Мургина. В нея се припомня, че шефката на Агенцията по приходите беше отстранена след подаден от РЗС сигнал.

Ако България беше европейска демокрация, на 12.02.2009 г. Мургина не само щеше да бъде отстранена, но и задържана в следствен арест, заради многобройните данни за извършени от нея тежки умишлени престъпления, довели до щети за фиска в особено големи размери.

Всеки нормален финансов министър би подал незабавно оставка заради липса на контрол и съмнения за покровителство, се казва още в декларацията.

България обаче отново създаде прецедент в Европа, категорични са хората на Янев. Те поясняват тази си позиция, с факта, че финансовият министър Пламен Орешарски използва случая да даде „изключително висока оценка на работата на Мургина".

Станишев от своя страна се  възползва, за да отправи остри нападкии директни заплахи срещу Яне Янев. Антикорупционните разкрития на РЗС бяха изкарани едва ли не опит за дискредитиране на НАП, т. е. атака срещу националната ни сигурност в условията на финансова криза, допълват от РЗС.

Министърът на финансите, министър председателят и коалиционните му партньори не само не защитиха обществените интереси, а застанаха на страната на лице извършило финансови престъпления, ощетило държавата с огромни суми, категорични са от Ред, законност и справедливост.

Според тях „по нормалната европейска политическа логика става дума за престъпна верига, чиито брънки са различни нива на държавата машина - от премиера до регионалните  структури". Тази верига задушава българската държава и трябва да бъде прекъсната безкомпромисно, заявяват от партията.

РЗС настоява за отговор по източването на държавата директно от премиера Станишев. Но не в залата на парламента и пред удобното клакьорско мнозинство, а публично - пред всички избиратели, се казва още в „поканата към премиера".

Оправданието „липсва произнасяне на прокуратурата" и „всеки е невинен до доказване на противното" вече не важи, допълват от РЗС.  

Призоваваме настоящия премиер поне в края на мандата си да прояви уважение към българските избиратели и да даде отговори на въпросите за политическия чадър върху  злоупотребяващите с власт и за източването на националния бюджет.

Станишев, ако има някакво мъжество и отговорност, е длъжен да приеме този дебат със съзнанието, че той няма да премине по предварително договорен сценарий, както е свикнал досега, се посочва още в позицията на РЗС.

Предупреждаваме премиера Сергей Станишев, че ако и този път страхливо се скрие от истинската опозиция, тезата на РЗС за приемане на специален закон за съд на оглавяващите тройната коалиция придобива още по-голяма обществена  сила и тежест, завършва декларацията на Рез, Законност и справедливост.

Припомняме, междувренно по-рано днес от РЗС внесоха документите си за регистрация за евровота на 7 юни.