Обстановката в България става все по-криминогенна. Тези опасения изрази лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция в централата на партията. По думите му определени среди в управляващата партия искат да върнат моментите от най-тежкия период на ъндърграунда.

Яне Янев изтъкна, че Бойко Борисов стъпва като лешояд върху труповете на бившите си приятели от СИК". Лидерът на РЗС отиде още по-далеч в обвиненията си, изтъквайки, че премиерът насърчавал убийствата в България. Този извод Янев направи от факта, че нямало разкрито поръчково убийство от времето, когато настоящият премиер беше главен секретар на МВР.

РЗС започва категорични действия за сваляне на Бойко Борисов и неговата групировка ГЕРБ от власт", посочи Яне Янев. Според партията, вчерашната бомба пред редакцията на вестник „Галерия" цели сплашване на опозицията вътре и извън партията. „ГЕРБ е разделена", категоричен е Яне Янев. По думите му в следващите седмици обществото ще стане свидетел на вътрешните брожения в ГЕРБ.

Лидерът на РЗС смята, че вчерашната бомба е терористичен акт, като Яне Янев разкритикува вчерашните реакции на министър-председателя и на вътрешния министър. Единият (Цветан Цветанов), по думите му, "се сврял незнайно къде си", а другият (Бойко Борисов) правел неадекватни изказвания.

Яне Янев призова премиера да каже кого подозира за бомбения атентат пред вестник „Галерия". „Кажи, бе, Бойко", настоя той.

От РЗС са готови да си търсят правата по съдебен път, „ако премиерът продължи да хвърля кьорфишеци за РЗС". Той действа като гангстер, убеден е Яне Янев, който коментира, че миналото на Бойко Борисов е по-проблематично от това на Хашим Тачи и Мило Джоканович.

Според Яне Янев за бомбата са изцяло отговорни управляващите. Целта на вчерашния взрив е била да се прикрие скандала със СРС-тата, да се покаже, че ако ГЕРБ не остане на власт, страната я очакват подобни взривове и да се прикрият имотните „проблеми" на министър Цветан Цветанов.

Бойко Борисов искал да отстрани Цветан Цветанов чрез нагнетяване на външно напрежение, смята лидерът на РЗС.

Позиция за вчерашния взрив дойде и от Алексей Петров, която бе предадена на медиите от Яне Янев. Според Петров, вчерашният акт е криминално действие, което носи белезите на терористичен акт. Количеството тротил, гръмнало пред в. „Галерия", според Петров, можело да взриви БТР.

Алексей Петров сложи оценка „Слаб 2" на действията на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов след бомбения взрив.

От РЗС посочиха още, че е невъзможно България да влезе в Шенген през тази година. Тези изводи консерваторите правят след срещи с политици в Брюксел. Според РЗС малко е вероятно страната ни да стане част от шенгенското пространство, докато Бойко Борисов управлява.

Докладът за страната ни и за готовността й за Шенген според РЗС се бави, за да бъдат отбелязани в него засилващите се корупционни практики у нас, покровителството на контрабандните канали и липсата на правосъдна реформа.

Различни политически формация били „изумени" от действията на ДАНС срещу подписката на РЗС за референдум за нова конституция. Според европейски политици това дава възможност срещу страната ни да започне процедура за отнемането на правото й на глас в Европейския съвет.

РЗС ще внесе петиция в ЕП за нарушени европейски и конституционни права на българските граждани.