Яне Янев даде срок до 26 януари на премиера Бойко Борисов или да смени 11 министри заради несъвместимост с длъжността "министър", или да приведат положението си в изрядност.

Янев сезира комисията за борба с корупцията с подробна информация по случая и настоя комисията да започне незабавна проверка по сигнала за констатирането на несъвместимост на съответните министри и да сезира компетентните органи за предприемане на необходимите  по закон действия.

Според сигнала на Янев без длъжността несъвместимост са само четирима министри - социалният Татю Младенов, военният министър Николай Младенов, правосъдният министър Маргарита Попова и спортният Свилен Нейков.

Всички останали са били управляващи в общо около 50 търговски и неправителствени организации - някои само в една, а други в над 10, се посочва в сигнала.

РЗС визира за несъвместимост министрите: Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Нона Караджова, Трайчо Трайков, Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Божидар Нанев, Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов, Сергей Игнатов, Александър Цветков.

Според сигнала на РЗС въпросните  министри собственоръчно са написали в декларациите си, че спрямо тях не са налице обстоятелства за несъвместимост, което според РЗС не е вярно. Яне Янев почерта, че тези министри, това че 5 месеца и половина действат в условия на несъвместимост прави издаваните от тях актове некомпетентни.

Това поставя под съмнение легитимността на управлението, изтъкна още той. „Дянков е нелегитимен министър на финансите и има голяма опасност документите, които подписва в ЕКОФИН да предизвикат тежка криза в ЕС, каза още Янев.

Той изрази надежда следващите десети дни правителството да отстрани посочени в сигнала незаконосъобразности.

Димитър Чукарски от РЗС заяви, че ГЕРБ и излъгал не само европейските партньори на България но и българските граждани.

„С името си ГЕРБ заявяват че са за европейско развитие на България, но бяхме излъгани че ще се промени облика на България пред Европа.", заяви Чукарски и подчерта че трябва да бъде потърсена отговорност.