Лидерът на РЗС Яне Янев постави ултиматум на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Коментирайки, че Иванов е изключително нагъл и хладнокръвен престъпник, той поиска оставката му, като по думите му наглостта на Иванов е достигнала краен предел. Документите за него ще доведат до позорното му изгонване от СОС, ако той не напусне до утре, заяви Янев.

Подхванаха доходите на Цветанов.
Още...

РЗС предостави за разследване два сигнала на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. От партията ще искат той да провери сигнала срещу шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов и зам.-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров.

Иванов остава председател на СОС.
Още...

Това стана ясно по време на пресконференция на РЗС в централата на Агенцията, веднага след 40-минутната среща на представители на партията със данъчен №1.

По думите на лидера на РЗС Яне Янев шефът на НАП е обещал, че проверката ще бъде максимално задълбочена и безпристрастна. Янев определи Тодоров като къртицата на Цветан Цветанов в НАП.

Утре, на редовния брифинг в централата на РЗС, от партията ще представят документи, касаещи Андрей Иванов и Тошко Тодоров.

По думите на Янев Красимир Стефанов е информирал представителите на РЗС, че Андрей Иванов не е дал съгласието си да бъде оповестена данъчно-осигурителната тайна за него като физическо лице и за неговите и на съпругата му фирми.

От РЗС са поискали приходната агенция да провери Иванов по няколко направления.

Първо - извършени ли са проверки от НАП на неговата и на жена му Мая фирми в периода 1995-2009г. и какви са резултатите от тях. От партията питат и какъв е размерът на доходите на двамата от консултантска дейност за същия период. Въпросът се отнася и за депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова.

Дъщерите на Тодоров, които са около 20-годишни, разполагат с общо 56 фирми, развиващи дейности в този регион.

От РЗС искат да знаят и какъв е размерът на даренията, които е направила съпругата на Иванов и дали те са отразени в годишните й данъчни декларации. НАП ще трябва да провери и дали шефът на СОС е отразил приходи от наем и ако е, какъв е размерът му. РЗС искат да знаят и дали Иванов е отразил направени и получени дарения и в какъв размер са те. От партията на Янев настояват да бъдат проверени всички финансови транзакции към сметките на семейството.

Шефът на НАП е посочил, че проблем може да се окажат справките за някои години, тъй като от Агенцията могат да проверяват само за пет години назад. От РЗС смятат, че за останалите 10 г. прокуратурата ще си свърши работата.

Янев заплаши, че ако Иванов не си подаде до оставката до утре в 13ч., от партията ще покажат документи за банкови транзакции по личната му сметка, които са уличаващи за него.

Другият сигнал на РЗС е по отношение на неизпълнение и нарушение на служебните нарушения, конфликт на интереси, търговия с влияние и данъчни престъпление, които се отнасят за зам.-шефа на НАП Тошко Тодоров.

По отношение на  т.нар. къртица на Цветанов в приходната агенция, Емил Василев от РЗС подчерта, че миналата година Тодоров е изиграл двойствена роля. Той е бил нещатен сътрудник на ДАНС по граждански договор и е участвал в разследването срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина. След това обаче, по думите на Василев, Тодоров се появил изведнъж като финансов експерт на ГЕРБ и дори е участвал в телевизионен дебат срещу бившия премиер Сергей Станишев.

По данни на РЗС Тодоров е минал през всички политически партии без неговата. Кариерата на сегашния зам.-изпълнителен директор на НАП е започнала през 1997г. Тогава той е бил назначен като директор на дирекция на НАП в Добрич, без да е преминал през всички йерархични стъпала.

По думите на Василев това е станало по настояване на тогавашния областен управител на Добрич, тогавашния местен председател на СДС и местен бизнесмен.

Тъй като ставало въпрос за една сделка за приватизацията на държавната фирма „Сортови семена", инвеститорът е поискал от споменатите господа като изрично условие Тодоров да бъде назначен за данъчен директор в Добрич, обясни Василев.

От РЗС разполагат с документи, че тази фирма е попаднала под данъчна протекция с цел прикриване на данъци и източване на ДДС. Под покровителството на Тодоров според данните на РЗС е била извършена замяна на данъчни документи.

От партията заявиха, че ще предоставят подробности за служител, чиито дъщери - около 20-годишни, разполагат с общо 56 фирми.