Лидерът на РЗС Яне Янев и още над 20 членове на партията внесоха в Конституционния съд 32 тома с над 100 000 подписа в подкрепа на искането да бъдат касирани 50 000 гласа от Турция, които според РЗС са фалшиви и пренесени, за да се изберат депутати на ДПС в София.

„Претендираме за 5-6 мандата на Движението за Права и Свободи", заяви Яне Янев, след като напусна Конституционния съд. Той бе категоричен, че жалбата е напълно основателна, а благодарение на подписите, конституционните съдии трябва да се запознаят с настроенията на огромна част от българските граждани.

„България е единствената страна-членка на ЕС, в която може да се случи подобно изборно безобразие", настоя Янев, според когото никъде другаде не може да се гласува за национален парламент в страна, която не е член на ЕС.

„Искаме Конституционният съд да постъпи така, както през 2009 година, когато отново по наше искане бяха касирани немалка част от гласовете, подадени в Турция по абсолютно незаконен начин" припомни лидерът на РЗС и допълни, че все още продължават да идват документи и доказателства в подкрепа на неговата позиция.

Янев запозна журналистите с фрапиращ по думите му случай от 138 секция в Бурса, където в протокола са подписани 754 гласа, без изобщо да са пускани бюлетини. РЗС настоява ЦИК да преподреди мандатите, след като КС се произнесе в полза на тяхната жалба.
Янев подчерта, че няма точни изчисления кои партии би засегнало това и посочи, че не иска да се бърка в сметките на математиците на ЦИК.

На въпрос на журналисти относно визитата си до дома на Бойко Борисов в Банкя тази сутрин, Янев отвърна, че не се е крил никога, когато посещава бившия премиер, а днес е отишъл да го покани на инициираната от РЗС в края на седмицата дискусионна кръгла маса по отношение на изхода от кризата в страната.

„РЗС е единствената политическа сила, която от своето създаване досега има категорична позиция за свикване на Велико Народно Събрание и нова Конституция, като от подкрепата на тази кауза, би трябвало да започне новото дясно мислене" категоричен бе Яне Янев.

Той заяви, че отива първо при ГЕРБ, като единствената дясна парламентарно представена сила, но ще покани и всички останали партии, движения, включително синдикати, които през годините са имали отношение по темата.

Яне Янев настоя, че всякакви опити за подценяване на силата, интелекта и духа на протестиращите са изключително опасни за държавата, като според него протестът ще продължи до оставка на правителството и до „постигането на консенсус за рестарт на сбърканата пост-тоталитарна държава, за нови правила и за нова Конституция".