Расте интересът на инвеститори от страни като Япония, Южна Корея, Обединеното кралство и Катар за инвестиции в България и региона на Балканите. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на откриването на конференцията "Инициатива "Три морета", предхождаща срещата по инициативата, която ще се проведе у нас.

Политическото говорене вече не е достатъчно, а са нужни реални действия, категоричен е държавният глава. "Ние сме 12 страни със сходни икономически и социални траектории и ще успеем много повече, ако обединим усилията си", заяви той.

Радев очерта и няколко основни приоритета, които трябва да бъдат следвани и развивани - транспорт, енергетика и дигитална свързаност.

"Трябва да работим за привличането на нови инвеститори, но трябва и да харчим по най-интелигентния възможен начин - в инвестиции в образованието, технологиите, иновациите. Да съберем научния и изследователския потенциал на младите ни хора. За мен това би бил големият успех", подчерта държавният ни глава.

В конференцията взе участие и служебният министър на икономиката Кирил Петков, който от своя страна допълни тезата на президента, заявявайки, че е време за изграждане на "реални взаимовръзки по продуктивен начин, а не само празни приказки".