Новата власт не е наясно какво е съдебна реформа, а премиерът Кирил Петков нарушава принципа на разделение на властите. Такава позиция изрази заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред Bulgaria On Air.

Той посочи, че първо трябва да се прецени дали е добро правораздаването. По думите му, много от предложенията за промени са хаотични.

"За съжаление, виждам, че новите властимащи са се насочили основно към фигурата на главния прокурор и прокуратурата като цяло. Кирил Петков не разбира принципа на разпределяне на властите, или другата алтернатива е, че разбира, но не ги спазва." - заяви Тодоров в предаването "Денят ON AIR".

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Припокриване и усмивки за правосъдната реформа между преговарящите за кабинет

Според него се връщаме във времената на социализма.

Той изрази надежда тонът между МВР и прокуратурата да бъде променен.

"Това зависи от Министерството на вътрешните работи. Прокуратурата е длъжна да работи съвместно с всеки министър." - посочи заместник-директорът на НСлС.

По отношение на критиките от страна на Европейската комисия, Ясен Тодоров подчерта, че върховенството на закона е критерий, който важи за всички страни членки - това не се отнася само за България.

"Има нужда от реформа в Наказателния кодекс. Наказателното правораздаване трябва да се опрости. Не виждам някой да търси промяна в тази насока." - коментира събеседникът.

Предложените промени в НК - прибързани и лошо формулирани

Предложените промени в НК - прибързани и лошо формулирани

Депутатите си мислят, че стилът е три пъти режи, половин път мисли, твърди Емануил Йорданов