В практиката често се прилага съкратеното съдебно следствие, то обаче дразни хората при тежки престъпления, за които се предвижда наказание доживотен затвор. Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред bTV.

Според него депутатите прибързват с предложените промени в Наказателния кодекс, а законовите поправки са лошо формулирани.

Йорданов обясни, че в настоящия закон, ако обвиняемият признае фактите около престъплението, може да разчита на замяна с лишаване от свобода между 20 и 30 години.

Той бе категоричен, че предложението на ГЕРБ съдът да се произнася дали да се намалява присъдата или не, е недомислено.

Три проекта за промяна на съкратеното производство обсъждат в НС
Обновена

Три проекта за промяна на съкратеното производство обсъждат в НС

Искат да не се налага при убийство или тежка телесна повреда

"Ако това беше прогноза за времето, щеше да звучи: "На някои места ще вали, а на други не". Обвиняемият, когато види този текст, няма да може да разбере какво се случва. Това е пожелателна норма", обясни Йорданов.

Според него е несправедливо за убийство на двама или трима души да се дават едва 20 години затвор. Той заяви, че обсъждането на промените в Наказателния кодекс не е предизборно, а е заради насъбраното напрежение. Според Йорданов обаче предложените законови поправки са лошо формулирани.

Депутатите си мислят, че стилът е три пъти режи, половин път мисли, отсече бившият силов министър.

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Той е по искане на Корнелия Нинова

От своя страна адвокат Димитър Марковски изрази мнение, че има реална необходимост от промяната на съкратеното следствие. Той се съгласи, че бързите промени, целящи да отговорят на желанието на обществото, не са добра практика и може да създадат проблеми в бъдеще.

"Съкратеното съдебно следствие е много по-бързо от разглеждането на едно тежко дело по общия ред, но при добра организация съдът може да приключи един тежък наказателен процес в рамките на 3-4 заседания. Не е такова разтакаване във времето, каквито внушения се правят", обясни юристът.

Припомняме, повод да се иска промяна на съкратеното съдебно производство бе и убийството на дете в сливенското село Сотиря.

Според сега действащото законодателство има възможност за 1/3 по-леко наказание, ако обвиняемият признае вината си. Тези възможности се прилагат и за извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване. Искането за отмяна на по-леките наказания са внесли от БСП и ВМРО.

Преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

Споровете по промените да не са популистки, пожела си Данаил Кирилов