"Ултимативно в един момент мога да говоря само аз". Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на БНР дали всичко той лично трябва да решава в държавата.

Борисов каза, че министрите от кабинета "работят много", но само той може да говори ултимативно.

Премиерът Бойко Борисов обвърза отварянето на българо-гръцката граница с ултиматума си от събота, че ако гръцките фермери не изтеглят тракторите си, той ще бойкотира предстоящата среща на върха на Европейския съюз (ЕС).

"Надявам се повече да не си го и помислят, защото явно само този инструмент работи. Съгласно договора, когато една държава не се яви или не упълномощи друга държава, защото може само да ме замества друг премиер или канцлер, или президент, не може да се проведе съвет. Така че нашите съседи да знаят, че това им е било за последно.

В момента, в който пак ни затворят границата, изпращаме писмо, че няма да участваме в съвета. Да дойдат колегите ми и да видят на границата какво правят. Благодаря им, че ме разбраха правилно", заяви Борисов.

Изявлението пред медиите стана след като премиерът разгледа как вървят ремонтните дейности в т.нар. Военно НДК - сградата, която бе построена на мястото на бившия военно-исторически музей в близост до Националния дворец на културата.

По повод поредицата от спрени обществени поръчки, Борисов коментира, че не се притеснява от дела за неустойки. "Те са спрени по законосъобразен начин", убеден е Бойко Борисов.

Той не видя противоречие във факта, че обществените поръчки са били допуснати и спечелени също законосъобразно.

"Да, но и са спрени по законосъобразен начин. Това, че някой администратор е преценил по този начин и е провел поръчката, затова съм аз, като може да се направи по-добре и по-евтино, да се намесвам", каза премиерът.

Борисов каза, че "този администратор" сигурно няма да остане на работа и допълни: "Естествено инспекторатите съм ги пратил, за да могат да ги убедят защо така са направили. Както виждате, отиват си шефове на агенции един по един", допълни министър-председателят.