Президентът доста бърза с консултациите. В тази ситуация това е сигнал, че не търси съставяне на редовен кабинет, а нови избори. Той държи хронометъра и задава темпото. Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

По отношение на политическото състояние на страната, той посочи, че се намираме в патова ситуация. Според него добър избор няма и трябва да се избере най-малко лошият вариант. Божанков заяви, че такъв вариант е съставяне на правителство на малцинството с втория мандат.

Народният представител още веднъж потвърди позицията на коалицията ПП-ДБ, че няма да дадат подкрепа за кабинет на ГЕРБ или за правителство с мандат на тази партия.

Нашият мандат е за правосъдна реформа и законодателството, свързано с приемането ни в Шенген и еврозоната, както и с Плана за възстановяване и устойчивост. Това е един законодателен пакет от 30-тина закона, поясни Божанков.

Той допуска, че ГЕРБ са притиснати от вътрешни и външни обстоятелства и искат съдебна реформа. Депутатът не изключи възможността ГЕРБ да опитат да преработят законите или да ги забавят. Ние може да вдигнем бялото знаме или да положим усилия да ги приемем. Използваме всяка възможност, за да наложим дневния ред, за който сме се борили досега. ГЕРБ дават сигнал, че са готови да гласуват ключовите законопроекти, добави Божанков.

По думите му има три възможни хипотези, които могат да се реализират в този парламент - правителство на ГЕРБ с ДПС и БСП, демотнаж на модела ГЕРБ и нови избори.

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци

За по-бързо, евентуално ще бъде гледан бюджетът на служебното правителство