Държавният глава Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на президентската институция.

На 20 април, четвъртък, от 15.00 часа Румен Радев ще проведе консултации с ПГ на ГЕРБ-СДС в съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1.

Президентът ще се срещне и с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" от 17 ч.

Александър Маринов не вижда ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в редовен кабинет

Александър Маринов не вижда ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в редовен кабинет

Едва ли някой служебен министър ще иска да остане в редовно правителство, смята той

При предишния кръг от предсрочни избори - консултации и разговори за съставяне на правителство, първият ден от консултациите, които свика президента Радев се състояха на 26 октомври - 24 дни след провеждането на изборите и се разточиха във времето. Още преди това държавният глава бе заявил, че ще даде достатъчно време на партиите, за да поставят основата на диалог. Така и консултациите не бяха насрочени дори и в последователни дни, а през няколко. 

При този кръг обаче няма такава заявка - напротив, държавният глава по-скоро направи заявка, че ще бърза и свика първото заседание на 49 Народно събрание във Велика сряда, точно преди празниците.

До днес консултациите обаче не можеха да започнат по формални причини - тъй като не бе избрал свой председател, а парламентарният часовник на първото заседание бе спрян. Днес Росен Желязков получи 146 гласа и джентълменското споразумение между първите две най-големи парламентарни групи в Народното събрание.

До днес и парламентарните групи не бяха формирани официално, което "връзваше ръцете" на Румен Радев за раздаването на мандатите. В голяма степен степента на бързане за преминаване през процедурата ще бъде показателна за нагласите в президентството към едно редовно правителство и евентуалните следващи избори и най-вече кога да бъдат те.