Още през есента на миналата година земеделският министър Явор Гечев е алармирал за смущенията на пазара на слънчоглед. Сигналите му за проблемите на пазара с украинско зърно продължават и през 2023. Това стана ясно от изслушването на служебния министър в пленарна зала, което се провежда по искане на "Възраждане". Аномалията в България е доста сериозна и доста голяма, подчерта Гечев. В ЕС през 2022 сме останали сами, по думите му за този проблем.

Никога обаче не е обсъждана единична забрана на вноса на украинско зърно. Първо Полша прави такава забрана, след това и България. Основно ние имаме проблем със слънчогледа. Около 50% от вносния слънчоглед в ЕС е влязъл в България. Не е толкова сериозен проблемът с пшеницата. Има обаче удвояване на вноса на пчелен мед и сухо мляко, стана ясно от думите му.

Наложен е вторичен контрол на украинските стоки, според Явор Гечев. Правят се допълнителни проби на продуктите, влизащи у нас от Украйна.

Трябва да се пази интереса на нашата държава, изтъкна земеделският министър. В Украйна се ползват забранени в ЕС вещества по отношение на препарати, но това не означавало, че пшеницата не е качествена. Има пренасищане на пазара в Черноморския регион, подчерта Явор Гечев, от което никой нямал интерес.

България има повече количества, отколкото можем да изнесе, предупреди той по отношение на слънчогледа. 2,4 милиона тона пшеница имаме, царевицата е с около 100 000 тона повече спрямо миналата година. Слънчоглед имаме 1,6 милиона тона.

Компенсациите от ЕС за вноса на украински стоки няма да стигнат, посочи министърът на земеделието. Пазарът вече е нарушен, с войната търговските коридори са нарушени, по думите му.

Украинското сухо мляко на практика измества българското мляко, посочи той и поясни, че се въвежда допълнителен регламент за контрол. Много е важно какво влиза през българската граница, ние на практика проверяваме всичко, отчете министърът на земеделието. Изследват се стоките и за ГМО, но пробите излизат за 10 дни. Няма ГМО слънчоглед, а с украинска пшеница не се прави хляб, гарантира Явор Гечев.

Подготвят се и двустранни споразумения с Украйна.

Ако не отменим едностранните забрани, няма да можем да ползваме европейската подкрепа, стана ясно още от изслушването на Явор Гечев. Трябват трайни мерки, изтъкна още той.

Няма предпоставки за вдигане цените на хляба, заяви още министър Гечев. Дори имало основания за спад. Прогнозата му е, че промяна на цената може да има при нова жътва, но не се ангажира с прогноза дали тази промяна ще бъде нагоре или надолу.

Най-малкият елемент, който влияе на цената на хляба е пшеницата, по думите му.

ЕК ограничи вноса на украинско зърно и други земеделски продукти

ЕК ограничи вноса на украинско зърно и други земеделски продукти

Забраната е "извънредна и временна", но може да бъде удължена