"Вече нищо не изключвам, защото знаете, че зимният сезон в България е изключително труден. Сега с проблемите, свързани с доставките на газ и инфлацията като цяло, е възможно да се стигне до сценарий за нови предсрочни избори и догодина." Но политологът Марая Цветкова силно се надява да не се стига дотам.

Според Цветкова в момента от партиите не играят нон сенс, защото дават ясна заявка и съответно поемат отговорността за водене на самата предизборна кампания. Ако се явят повече предизборни коалиции, ще има размирици по време на самата кампания и ще започнат взаимните обвинения след лошите резултати. От друга страна самите формации вътре в себе си няма да могат да намерят нужният баланс, който да гарантира една устойчива коалиция и в управлението вече, а не само предизборно, обясни Цветкова.

Тя посочи, че партиите дават заявки и желание да получат властта. Към настоящия момент политическите партии все още не са конкретизирали приоритетите си, сякаш още не са се ориентирали в предизборната обстановка, защото говорят основно за това какво са направили, а не какво ще се случва занапред. Надявам се да избистрят приоритетите в кампаниите си, така че гражданите да могат да се ориентират по-добре, отбеляза Цветкова.

ПП работят и ще работят добре с демократите, убеден Никола Минчев

ПП работят и ще работят добре с демократите, убеден Никола Минчев

Регистрираха се за вота самостоятелно

Тя се надява да се получат едни честни предсрочни избори. Видяхме, че машинният вот не се оказа препятствие към провеждането на такива избори, но въпросът е в избирателната активност, посочи Цветкова. Тя се надява хората да излязат и да гласуват на изборите, като цяло не вижда предпоставки да не бъдат направени едни честни избори.

Според нея "Има такъв народ" има все по-малко шансове да влязат в управлението на държавата и да бъдат съответно сред парламентарно представените партии. Досега ИТН не са правили обстойна и съответно разпознаваема кампания. Ако сега решат да направят такава кампания и се опитат да се организират добре, може и да си вдигнат изборните резултати повече, отколкото предвиждат социологическите проучвания, изтъкна Цветкова. Тя добави, че въпросът е дали ще съумеят да направят широка и достъпна кампания по места или не, защото през последните кръгове на изборите това не се е случило.

Марая Цветкова се надява "Български възход" на Стефан Янев да не се окаже новият ИТН, защото тази партия събра отново отломките на предишни партии и не вижда какво толкова много предлагат чисто като идейна и политическа основа. Видяхме, че са тръгнали недобре, с фалстарт и ще видим изобщо докъде ще го докарат с приоритети и кампания, подчерта Цветкова.

Припомняме, че към вчерашния ден 20 партии и 6 коалиции подадоха документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори изборите на 2 октомври 2022 г. Въпреки заявките за коалиции - ПП/ДБ, ВМРО и други патриотични формации, коалиционните представителства са относително малко и вещаят отново раздробен парламент. За шест-, седем- и дори осемпартиен парламент говорят и данните от последните социологически проучвания, които засичат нагласите на избирателите в началото на юли месец, но когато вече шансовете страната да се размине с предсрочните избори беше вече значително малка.

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

Тренд засича тренд на спад в оценката за работата на президента втори месец поред