Днес бившият военен министър в правителството на Кирил Петков и два пъти служебен министър през 2021 г. Стефан Янев официално основа своята партия. На учредителното събрание не присъства обаче Пламен Моллов, както и самият Стефан Янев обяви, след като избухна скандала със записа, в който Моллов предлага подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов.

Самият Моллов, след като записът стана публичен, изчезна от публичното пространство, не се яви в ресорната комисия по корупцията в НС на изслешване, където беше поканен, и даде само едно интервю в националната телевизия. По думите му ако го поканят в предстоящата седмица, ще се отзове на призива на депутатите.

Депутати искат МВР да доведе Пламен Моллов да разкаже за подкупа

Депутати искат МВР да доведе Пламен Моллов да разкаже за подкупа

Пламен Моллов е в отпуск до края на месеца

Минути преди учредяването на партията и един от най-близките съратници на Стефан Янев и негов заместник в Министерството на отбраната в началото на кабинета Петков Ралица Симеонова излезе и с пост във фейсбук, с който обяснява липсата си на учредителното събрание. Тя обявява, че се оттегля от проекта от отговорност към гражданите и електората.

"Обещах да не лъжа и да не злоупотребявам с доверието на хората, които ми вярват." Според Ралица Симеонова основният проблем на новата формация е кадровият и той не й изглежда решим към днешна дата.

"Формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности. Кадровите решения са много важни, защото в крайна сметка идеите се реализират от хора. Ето защо, прецених, че няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път. "

Една птичка пролет не прави, нито две, нито три...

Тя благодари на "свестните хора", с които е работила и с които се е опитала да вкара качество и смислено съдържание в този проект. За съжаление, не сме критична маса. Все пак пожелавам успех и дано постепенно форматът да се изчисти от плявата, да стане жизнен и да допринесе за доброто на България. Аз пък ще се радвам на свободата да изразявам открито гражданската си позиция, както е било винаги досега.

Стефан Янев учреди „Български възход“, готов за предсрочните избори

Стефан Янев учреди „Български възход“, готов за предсрочните избори

На конгреса присъстваха над 800 делегати от цялата страна

Самият Стефан Янев бе лаконичен по повод оттеглянето на Симеонова, заявявайки, че тя е свободен човек и прави своите избори. Всички въпроси за напускането й той отпрати към нея.

Припомняме, Стефан Янев бе отстранен като военен министър в правителството на Кирил Петков след серия от противоречиви изказвания по отношение на войната в Украйна, при които използваше изцяло лексиката на Кремъл. Преди започването на реалните военни действия той дори обвини медиите, че разпалват конфликта и общественото мнение. Отстраняването си от поста Стефан Янев коментира като сценарий и риск за националната сигурност.

Миналата седмица Стефан Янев заяви, че според него предсрочните избори не само се задават, но и разпадането на коалицията закъснява.

"Български възход" - името на операцията на Стефан Янев към властта

"Български възход" - името на операцията на Стефан Янев към властта

Това обяви бившият министър с публикация в социалните мрежи