Ралица Симеонова е освободена от длъжността заместник-министър на отбраната със заповед на премиера Кирил Петков, съобщиха от правителствената информационна служба. Освобождаването на заместничката на бившия военен министър Стефан Янев идва на фона на евентуалното му намерение да създаде нова политическа партия.

Припомняме, че преди няколко дни Стефан Янев бе освободен от поста министър на отбраната след скандал по темата за войната в Украйна с министър-предедателя, който му поиска оставката заради мнението на генерала, че България трябва да се въздържа от крайни позиции по отношение на конфликта между Русия и Украйна, министър-председателя.

В последствие заместничката на Янев Ралица Симеонова показно хвърли оставка, като обяви във "Фейсбук": "Днес официално подадох заявление до министър-председателя, с което изразих желанието си да бъда освободена от длъжността "заместник-министър на отбраната". Радвам се, че е придвижено успешно и че повече няма да изпитвам срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет."

Първан Симеонов: Стефан Янев няма президентската легитимация за партия

Първан Симеонов: Стефан Янев няма президентската легитимация за партия

За да има нов ляв проект, трябва да има нова нисша, смята политологът

Освен Симеонова, Петков освобождава и председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Освен това той назначава заместник-министър на иновациите и растежа - Десислава Бонева.

"Бонева e признат международен финансист с над 15-годишна кариера във водещи европейски банкови институции. Тя е лицензиран финансов анализатор (CFA). Завършила е магистърска степен към УНСС, след което специализира "Бизнес управление" във Франкофонския институт за администрация. През годините е допринесла за развитието както на стартиращи и на малки и средни предприятия, така и на едни от най-големите мултинационални компании в Централна и Източна Европа", обясняват от пресцентъра на Министерския съвет.