Партия "Български възход" на Стефан Янев бе учредена официално в НДК днес и има намерение да се яви на предсрочни избори, ако има такива. Това съобщи председателят й - самият Янев след Учредителното събрание, на което имаше над 800 делегати от цялата страна.

Пред медиите бившият служебен премиер определи, че целта на партията е да се работи за реализирана на българския национален интерес, сигурността на гражданите и благоденствието им, както и да живеят в условията на справедливост и разбирателство със себе си, между институциите и властите.

"Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, така и ако има сега предсрочни избори", категоричен бе Стефан Янев.

Партията ще работи в идеологическия спектър на националния консерватизъм, което значи: "развитие на националната държава, обърнато към българските традиции - училище, семейство, вяра, общност, колектив".

"Това предполага взаимодействие с всички политически сили - затова "Български възход" е отворена към всички. Партията ще е обединител и ще обединява всички, които искат да работят за България", поясни той.

Янев разбира партийното строителство да е "на свободни хора и всеки може да излиза и да влиза, да помага или да не помага". По повод напускането на Ралица Симеонова - той го определи като "нейно решение, така е преценила". На кое място ще бъде в социологията - ще реши българският народ, бе лаконичен той.

Стефан Янев: Скандалите в парламента показаха неприятното лице на политическия живот

Стефан Янев: Скандалите в парламента показаха неприятното лице на политическия живот

По думите му предсрочни избори са най-логичното решение

На въпроса дали ще работи с партията на Кирил Петков, той каза, че не се чертаят разделителни линии, ромбове и т.н. . "Длъжни сме да намерим взаимодействие с всички партии в българския парламент", посочи Янев.

Най-приближените хора на Стефан Янев ще са Николай Коев, журналист, специалист по Балканите, Елена Цонева, предприемач, Виолета Комитова, бивш министър на регионалното развитие, проф. Даниела Дашева, бивш министър на спорта, Милена Попова, бивш прокурор, част от екипа на МС по време на служебното правителство, Надежда Самърджиева, адвокат.

Днес по време на Учредителното събрание на "Български възход" е приет уставът на партията, избрани са ръководни органи и са готови документите, които да се предоставят в съда за регистрация.

В заключение Стефан Янев каза, че "като личност е готов да бъде министър-председател, но оценката затова ще дадат хората".

Стефан Янев не вярвал на Петков още като министър

Стефан Янев не вярвал на Петков още като министър

С думата "операция" подготвял масата за преговори