Аферата за апартаментите с водещи политици от ГЕРБ - Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва модела на управление и схемата, по която се управлява България. Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева пред медиите в Плевен.

Според Йончева проблемът е много по-голям от това, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов спестява близо 1 млн. лева от покупката на апартамент. Той показвал как в България се гласуват лобистки закони.

"Златният лобистки закон", както наричам промените в ЗУТ от 2017 г., дава възможност на "Артекс" да реализира проекта си за 120 метрова сграда в София вместо разрешените 24 метра, поясни тя.

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД

Относно самосезирането на Антикорупционната комисия по случая Йончева запита риторично може ли КПКОНПИ да направи обективно разследване, след като нейните председател и ръководство са назначени от ГЕРБ. Можем ли да се доверим на председателя на тази комисия - Пламен Георгиев, след като той спря разследването по аферата "Ало, Ваньо", скептична е тя.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че конкретният текст на ЗУТ е поправка между първо и второ гласуване, целяща незавършените заради икономическата криза обекти да бъдат построени. Според него обаче поправката била използвана порочно.

Румен Радев: Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов

Румен Радев: Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов

Не спекулирайте с етническия мир, призова държавният глава

В Плевен Йончева заяви и че правителството на Бойко Борисов не е успяло да осъществи нито един значим за България енергиен проект. Тя напомни, че за десетте години управление на Борисов са спрени три големи проекта - "Бургас - Александруполис", "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Затова в момента не само шалтерът на българската енергетика се държи от Анкара, но и кранчето за газта, обобщи Йончева.

Водачът на листата на левицата бе категорична, че ГЕРБ си отиват, защото нямало авторитарен режим, който да издържи дълго.

Тома Биков: Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици
Обновена

Тома Биков: Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици

Биков се надява фирмата да не е получила "помощ от политик" - Цветанов