Специален план за спасение на българското село. За това се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

Според нея е необходимо ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата.

Тя изрази надежда при следващите редовен кабинет и парламент и да се постигне реална грижа за българското село.

Вицепрезидентът припомни, че само четири години след Освобождението на България е създаден първият закон, поставящ основите на дейността на местните власти. Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава, подчерта тя.

Общините пак поискаха финансова децентрализация

Общините пак поискаха финансова децентрализация

ИПИ настоява за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на доходите

Йотова открои огромните регионални дисбаланси в страната и проблема с обезлюдяването на цели райони. Тя посочи, че средствата на националния бюджет и от ЕС се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии, изтъкна вицепрезидентът и допълни, че тези разлики обричат бъдещето на българските деца.

Йотова се обяви категорично против разделението на България на центъра и България на периферията, където липсва адекватен достъп до здравна грижа и няма пътища. Тя открои настояването, споделяно и от общините, за по-голяма самостоятелност и финансова децентрализация. Според нея е нужна промяна в законодателството, която да даде свобода на всички общини да се борят за средства, а не "да чакат подаянията на по-голямата община или благоволението на държавата".

Румен Радев настоява за финансова децентрализация на общините

Румен Радев настоява за финансова децентрализация на общините

Регионалната политика не се изчерпвала с допълнителните трансфери на правителството