Регионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството и изисква адекватна данъчна политика за реално овластяване на местните власти. Финансовата децентрализация ще постави на дневен ред приоритетите на общините. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с кмета на Тутракан Димитър Стефанов и с представители на общинското ръководство.

Държавният глава посети Тутракан по повод празника на града и тържественото отбелязване на 80-години от сключването на Крайовския договор, с който България си връща Южна Добруджа.

Президентът: Връщането на Добруджа преди 80 години възроди самочувствието ни

Президентът: Връщането на Добруджа преди 80 години възроди самочувствието ни

Държавният глава пожела на гражданите на Тутракан да продължават да пишат славния летопис на региона си

Ролята на държавата за привличането на повече инвестиции, които да насърчат заетостта и да ограничат емиграцията на младите хора, е била във фокуса на срещата. По думите на президента, освен гарантирането на сигурност, очакванията на гражданите от по-малките населени места са и за рязко подобряване на качеството на образованието и за достъпно здравеопазване.

Финансирането на общините чрез субсидии да отчита не само броя на населението, но и на отделните населени места и техните специфични нужди, подчерта кметът Стефанов. Като ключов проблем за Тутракан той открои обезлюдяването, което изисква своевременна политика за неговото разрешаване, включително чрез механизми за подкрепа на малките производители и личните стопанства.

По думите на Димитър Стефанов, със запазената си природа и богатото културно-историческо наследство Тутракан има всички дадености да се развива успешно и като туристически център, и в областта на земеделието и производството на храни.

Разделението не е успешна формула, пише Борисов във Фейсбук

Разделението не е успешна формула, пише Борисов във Фейсбук

Независимостта обаче не е даденост