Субсидия от 1 лев на глас няма да издържи дълго. Това прогноза вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV.

Припомняме, вчера депутатите приеха на второ четене намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лев на глас по предложение на правителството. Те решиха също партиите да получават дарения, без да има таван за това.

Според Йотова в хода за въвеждане на субсидията от 1 лев има елемент на наказателна акция. Тя обаче заяви, че не се притеснява за БСП, защото партията е оцелявала и в по-тежки времена.

Когато се използват средства служебно да се отстрани един противник, това води до по-голяма мобилизация, посочи вицепрезидентът.

Партиите получават дарения без ограничения
Обновена

Партиите получават дарения без ограничения

Това решиха депутатите при обсъждането на отвореното финансиране

Тя уточни, че все още няма решение дали президентът ще наложи вето на закона, с който се променя размерът на субсидията, тъй като той е бил приет едва преди ден.

Относно възможността бизнесът да финансира партиите тя коментира, че това не би трябвало да е проблем, стига да се извършва абсолютно прозрачно.

По отношение на избраните и номинирани личности за високите постове в Европейския съюз Йотова заяви, че няма изненада. По нейни думи още преди евроизборите е била дадена заявка, че един елитарен кръг в съюза ще реши за високите постове в ЕС.

С тези хора на високите постове в Евросъюза България скоро няма да влезе в Шенген и трудно ще се случи присъединяване на нови държави от западните балкани към ЕС, каза още вицепремиерът.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението